Noutăți

Liudmila Pavlicenko – cea mai temută femeie-lunetist din istorie. Ea a ucis 309 militari inamici, în Al Doilea Război Mondial

Născută lângă Kiev, in Ucraina, in 1916, Liudmila s-a angajat ca muncitoare, intr-o fabrica de munitii,  cu cativa ani inainte de izbucnirea razboiului, in paralel alaturandu-se unui grup de voluntari care practicau tirul sportiv.

Se pare ca ea a luat aceasta decizie in urma unui pariu – fiul unor vecini s-a laudat cu abilitatile sale de tragator, iar Liudmila, vrand sa-i demonstreze ca si fetele tintesc bine, s-a inscris in clubul de tir.

Ulterior, a urmat facultatea de istorie din Kiev si, in paralel, un curs pentru lunetisti. Cand in iunie 1941 trupele Axei au patruns in Uniunea Sovietica, tanara a fost printre primii care s-au oferit voluntari sa intre in Armata Rosie.

Initial, a fost acceptata ca sora medicala si niciuna dintre solicitarile sale insistente de a fi incorporata ca lunetist nu a dat rezultate. Dar sansa i-a suras: in timpul luptelor grele duse in apropierea Odessei, unde rusii se aparau cu disperare, Pavlicenko a cerut sa i se dea o pusca cu luneta pentru a impusca doi ofiteri romani, care pareau sa se afle la comanda trupelor de asalt.

În cele din urma, cererea i-a fost indeplinita si ea i-a ucis pe amandoi, cu o precizie uimitoare, in ciuda distantei foarte mari la care se aflau. „Cand i-am impuscat pe acei ofiteri, am fost acceptata pe loc in Armata Rosie”, isi amintea ea.

În prima zi de lupta, ca soldat, ea a fost, dupa propriile marturisiri, „paralizata de frica”. Timp de doua luni si jumatate, Pavlicenko a actionat in apropierea Odessei, unde a ucis 187 de militari inamici, germani si romani.

Apoi, unitatea ei a fost trimisa la Sevastopol, in Peninsula Crimeea, unde a mai luptat opt luni. Aici, Liudmila Pavlicenko s-a acoperit de glorie, devenind cea mai eficienta dintre cele 2.000 de femei-lunetist din Armata Rosie, cu un total de 309 inamici doborati (confirmati), dintre care 36 de lunetisti.

Citește mai mult: Magazin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii