Noutăți

Lipsa somnului echilibrat ne poate afecta emoțiile

Oamenii de știință au fost întotdeauna preocupați în a determina numărul ideal de ore de somn necesare omului. Acum, o nouă cercetare indică faptul că lipsa somnului nu doar că ne creează probleme de sănătate, dar ne afectează și emoțiile. Cei de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit mecanismul neurologic responsabil cu emoțiile trăite de noi și au identificat faptul că acesta poate suferi perturbări în cazul unor nopți de somn pierdute.

Pentru ca studiul să aibă un fundament mai solid, 18 voluntari au stat treji o noapte întreagă, timp în care activitatea cerebrală le-a fost scanată cu ajutorul fRMI( Functional Magnetic Resonance Imaging) și a EEG-ului (Electroencefalograma). Apoi au fost supuși unui test prin care să identifice niște puncte care se deplasează pe o fotografie.

Fotografiile au fost împărțite în trei categorii, unele cu imagini pozitive, calde, din natură, alte cu imagini negative, violente iar altele neutre reprezentând obiecte de uz casnic. Conform studiului, după o noapte nedormită voluntarii au fost distrași doar de imaginile negative, violente, viteza de identificare a deplasării punctelor fiind mult mai mare decât în cazul celorlalte două categorii de fotografii. Cu alte cuvinte, lipsa unui somn echilibrat ne face să fim mai receptivi doar la lucrurile cu adevărat șocante.

Am presupus că lipsa somnului ar intensifica procesarea imaginilor emoționale. Am fost surprinși să descoperim că afectează procesarea atât a imaginilor neutre cât și pe a cele pozitive dpdv emoțional.” a declarat Talma Hendler, cercetător al studiului.

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: sciencealert.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii