Noutăți

Limba fără numere: Tribul Amazonian care nu are niciun cuvânt pentru a exprima numere. Cum se descurcă membrii săi?

  •  
  •  
  •  

O limbă amazoniană, cu doar 300 de vorbitori, nu are niciun cuvânt care să exprime conceptul de “unu” sau alt număr specific, potrivit unui studiu realizat de o echipă condusă de o echipă de experți MIT. Potrivit profesorului Edward Gibson, membrii tribului Piraha din nord-vestul Braziliei folosesc limbajul pentru a exprima cantități relative, cum ar fi “unele” și “mai mult”, dar nu și cifre precise.

Se presupune adesea că numărarea este o parte înnăscută a cunoașterii umane, însă acest trib contrazice acest lucru. Testele la care au fost supuși membrii tribului au arătat ca aceștia foloseau un termen asemănător cu numărul unu, dar acesta definea orice mulțime de 1 până la 4 elemente. Orice mulțime care avea mai mult de 4 elemente era clasificată cu un termen care putea însemna „mult” sau „câteva”.

„Acest lucru indică faptul că acești oameni nu numără deloc. Ar putea, cu siguranță ar putea, însă nu fac acest lucru preferând aceste estimări. Este un caz ciudat pe care l-am studiat și de care cu siguranță o să ne mai ocupăm și în viitor”, a concis Gibson.


De asemenea limba pare să nu aibă cuvinte unice nici pentru culori, iar tribul nu crede într-un Creator divin, sau în zei, ci doar în faptul că după moarte, spiritul nostru se poate reîncarna în jaguari, copaci sau alte lucruri vizibile, tangibile, inclusiv oameni.

Lucrarea face parte dintr-un proiect mai amplu care investighează relația dintre cultura Piraha și lumea exterioară. Cazul tribului Piraha poate fi unic în lume, deși oamenii de știință ar tinde să creadă că ar putea exista și alte comunități izolate pe glob, probabil încă necunoscute, care nu au definit un concept strict al numărătorii.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080714111940.htm
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii