Noutăți

Leonardo Da Vinci a proiectat un ELICOPTER… în anul 1493. Un concept apărut cu aproape 450 de ani mai devreme!

  •  
  •  
  •  

Elicopterul genialului Leonardo da Vinci este una dintre uimitoarele mostre ale capacității marelui artist, inginer și inventator de a concepe mașinării aflate, la nivel conceptual, cu secole înaintea epocii în care el a trăit și a creat.  Unul dintre proiectele cele mai interesante ale lui da Vinci este primul din lume care reprezintă o mașină zburătoare de tip elicopter.

Trebuie spus că, înainte de da Vinci, au mai fost imaginate sau proiectate mașini zburătoare. De exemplu, învățații chinezi au imaginat și au desenat dispozitive de zbor din categoria celor mai ușoare decât aerul, cum ar fi baloanele cu aer cald și chiar unele mașini de zbor care ar fi trebuit să fie puse în mișcare cu ajutorul prafului de pușcă, la fel ca artificiile, dar nimeni n-a creat, până la Da Vinci, ceva care să se asemene, măcar, cu un elicopter.

a

 

c

Proiectul de elicopter al lui Da Vinci a fost realizat în anul 1493, cu aproape 450 de ani mai devreme ca primul elicopter adevărat, cel al lui Igor Sikorsky, să își ia zborul. Elicea sa principală ar fi trebuit să aibă doi metri în diametru. Este posibil ca Leonardo da Vinci să se fi inspirat, în imaginarea elicei aparatului său de zbor, din mișcarea în aer a semințelor de paltin sau, mai curând, să fi fost inspirată de către „Șurubul lui Arhimede”. Acesta din urmă nu era altceva decât o pompă, un mecanism ingenios utilizabil la transferarea apei la un nivel mai înalt, cu ajutorul unui dispozitiv spiralat.

Elicopterul lui da Vinci a fost conceput ca o mașină pusă în mișcare de către forța musculară a omului. Din nefericire pentru Leonardo, motoarele nu fuseseră încă inventate pe vremea sa iar corpul uman nu deține raport între putere și greutate care să-i permită să învingă forța gravitațională, cu ajutorul unei mașini de zbor (pusă în mișcare prin forța mușchilor).

În lipsa unui motor, elicopterul lui da Vinci era proiectat să decoleze și să zboare datorită forței a doi oameni, care ar fi trebuit să acționeze sistemul de propulsie de pe o platformă centrală de formă circulară. Fiecare dintre „piloți” avea să țină în mâini o pârghie lemn și să se deplaseze în jurul arborelui central, punând elicea în mișcare și determinând ridicarea în aer a elicopterului.

Principala problemă a elicopterului lui da Vinci era, după cum se poate constata cu ușurință, sistemul de propulsie. Acest element sau impediment tehnologic nu înlătură însă, caracterul extraordinar, inovator, al ideii realizării unui aparat de zbor cu decolare verticală.

e

Cunoștințele legate de materialele utilizabile pentru un aparat de zbor și evoluțiile tehnologice din domeniul motoarelor au îngăduit realizarea elicopterelor abia în secolul XX. Chiar și în epoca motorului cu aburi, elicopterul nu era o mașină realizabilă. Motoarele cu aburi sunt foarte grele, iar la greutatea lor se adaugă și cea a apei necesare pentru producerea aburului, precum și a combustibilului de trebuință pentru încălzirea acesteia.

Elicopterul modern a trebuit să apară abia după ce aluminiul a fost  produs și introdus în realizarea structurii aparatelor de zbor, fiind un material ușor, dar și rezistent. Pentru existența elicopterelor a fost, de asemenea, necesar să fie dezvoltate motoare care să aibă un raport adecvat între putere și greutate.

Din punct de vedere al conceptului, elicopterul lui Leonardo da Vinci este un exemplu strălucit de gândire avangardistă și semnul unei creativități ieșite din comun, care a putut depăși în parte barierele gândirii specifice unei epoci.

În ciuda imposibilității tehnice de a realiza propulsia unui aparat de zbor doar cu ajutorul forței musculare umane, elicopterul genialului Leonardo constituie un excepțional salt al imaginației și al gândirii inginerești.

h

Ar mai trebui adăugat ceva: în anul 2014 era anunțată înscrierea în Guiness Book a celui mai mic elicopter individual din lume, creat de către Gennai Yanagisawa.  Micul aparat de zbor, capabil să zboare cu 200 km/h și să se înalțe cu 4m/s a fost inspirat de către schițele „șurubului zburător”, realizate de către Leonardo Da Vinci, în primăvara anului 1493!

g

b

Sursa: www.leonardodavincisinventions.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii