Noutăți

Legături de taină între tricolorul românesc de pe mitra Papei Ioan Paul al doilea și oierii vlahi din Carpații păduroși polonezi!

 •  
 •  
 •  

Fiecare om are o pasiune mare în viață, ceea ce în cazul meu de oier/profesor de facultate de Agronomie, se numește oieritul în Carpați. O astfel de pasiune m-a împins în ultimii 4 ani pe urmele din afara țării a oierilor plecați din Carpați. În articolul de față vă propun câteva imagini și considerații pe care le-am surprins în călătoriile mele prin Carpații păduroși din sudul Poloniei.

Când spui astăzi Polonia mică, spui dacii liberi de la Izvoarele Vistulei, așa cum se prezintă prietenii mei oierii vlahi polonezi pe la festivalurile pe care le organizează. Când spui Polonia mică, spui Papa Ioan Paul al doilea (Pavel al doilea în limbajul vlahilor), apărătorul de suflet al oierilor vlahi în timpul prigoanei comuniste, în vremea în care era Cardinal al Cracoviei. De altfel, prenumele Pavel al Papei este cel mai frecvent prenume de băiat în această populație de peste 1 milion de vlahi Din Polonia, Cehia și Slovacia.

mitra papa

Mitra Papei Ioan Paul al II-lea

În 2014 eram la un Festival al vlahilor la Lăpușna (peste 500 de localități din Polonia mică au nume românești) în sudul Cracoviei, împreună cu un grup de 50 de români (1 prefect, 12 primari maramureșeni, muzicologi, etnologi, muzeografi, oieri, profesori etc..). Vizitând Muzeul Regilor de la Cracovia, în sala dedicată Papei Ioan Paul al doilea ne-am apucat să facem fotografii cu veșmintele Papei, și au rezultat instantanee fotografice surprinzătoare, regăsite și în fotografia de bază a acestui articol.

Ce să caute tricolorul românesc alături de tricolorul polonez pe mitra Papei i-am întrebat noi pe prietenii vlahi polonezi? Povești de acest gen am văzut noi în ziarele din România dar de aici până la explicațiile fraților noștri am crezut că este drum lung.

Ei bine, când s-au apucat să ne spună legăturile lor tainice cu Papa Ioan Pavel al doilea (îi tot corectam noi cu Paul) am început să ne mușcăm limbile și să devenim foarte atenți la subiect. Între papa născut Vojtilă (Voitilă) în satul de oieri vlahi Țaniec (tată vlah și mamă poloneză) și comunitatea de oieri sunt legături profunde pe care urgia regimului comunist polonez le-a surprins și sancționat ani de zile.

Așa ni s-a explicat de către prietenii noștri vlahi polonezi identitatea socioculturală a Papei Ioan Pavel al Doilea care a purtat, ca Papă, o mitră dublu tricoloră (tricolor românesc în partea superioară revendicându-și astfel Tatăl vlah, și tricolor polonez în partea inferioară, revendicându-și astfel mama poloneză).

Am avut parte la acest festival, la un dineu, de o discuție despre Papa Ioan Paul al doilea cu Președintele Poloniei, Komorovski (2014) aflat în campanie electorală. La masă alături de prefectul de Maramureș, Anton Rohian, președintele Komorovski ne-a povestit legăturile neștiute de mare public (clasificate într-o vreme) dintre Papa și oierii Vlahi (Gorali), și în special originea transilvăneană a strămoșilor Papei Ioan Paul al doilea.

Foto mai jos: Subsemnatul, Președintele Poloniei Komorovski, Mircea Groza, în 2014 la Lăpușna, Polonia mică (Malopolska)

AF Komorovski

Această poveste m-a incitat să căutăm bibliografie veche în limba poloneză, așa că astăzi, după ani de cercetare suntem în posesia multor cărți (poloneze, cehești, slovace) despre oierii vlahi (dacii liberi de la izvoarele Vistulei, cum se prezintă ei public).

Una dintre acestea cântărește 5 kg, scrisă de Jiri Langher (profesor ceh de arhitectură la Universitatea din Brno, Cehia), și surprinde în 10 000 de fotografii case de țărani oieri din Rusia, Lituania, Letonia, Estonia, Bielorusia,Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Austria, Elveția, Italia, Slovenia, Croația, Serbia, Bosnia, Grecia, Albania, Muntenegru, Bulgaria. Concluzia lui Jiri (l-am întâlnit în 2014 împreună cu Mircea Groza și Ioan Bejinariu, ca să ne ofere un exemplar cu autograf), după 50 de ani de muncă pentru această adevărată Biblie a oieritului din Carpați, este una singură: concepția arhitecturală a cestor 10 000 de case de oier are un singur creator, acela al oierului din Transilvania.

În 1970, celebrul arheo­log şi profesor universitar Tadeusz Sulimirski, ulterior profesor de arheologie central şi est europeană, la Universitatea din Londra, o so­mitate a istoriografiei poloneze spunea despre lumea dacilor liberi de la Vistula:

„Arealul format de Carpaţii de Nord din zona Poloniei şi colinele din jurul lor a fost locuit în pre­istorie de triburi traco-dace!”

Dacă povestea cu mitra Papei ne-a surprins extrem de mult, am început să ne obișnuim cu idea tricolorului românesc când l-am regăsit la festival, pe coiful bucătarilor vlahi sau pe pipa oierilor vlahi de la Muzeul vlah din Wisla, Polonia.

Coif tricolor de bucătar al oierilor vlahi din Carpații Păduroși, Polonia; Foto: Avram Fițiu, Festival Zakopane 2014

coif bucatar tricolor

Harta colonizării vlahe a Carpaților păduroși aflată la loc de cinste în această lume (pe case, în cărți, pliante, broșuri etc…) este un alt element de curiozitate pentru sute de mii de turiști europeni, ce descoperă un traseu secular de transhumanță de la Brașov,  Sibiu, Gorj, Vatra Dornei, Năsăud, Maramureș până în sudul Cracoviei.

Colonizarea valahă din Carpații păduroși: Foto-Patricia Marina Toma

colonizarea valaha

Avram Fițiu, Oier vlah polonez (cu cioareci am zice de prin Gorj) Mircea Groza la Festivalul din Zakopane, 2014,

Foto-Patricia Marina Toma

Avram si Mircea

Pipa tricoloră, la Muzeul vlah din Wisla (Vistula în poloneză), Polonia, Foto-Patricia Marina Toma

pipa tricolora

Ce spuneți dragi români, oare ce foc viu întreține astăzi în Carpații păduroși o stare de spirit de dac liber?

Când v-ați putea petrece oare un we-kend în Carpații păduroși pe urmele acestora (7-9 ore de mers cu mașina de la Oradea)?

O bună ocazie ar fi Festivalul oierilor vlahi din Istebna, Polonia (25-27 august 2017) unde 5000 de oieri vlahi (îmbrăcați în straie populare) din Polonia, Cehia, Slovacia sărbătoresc animalul lor de suflet, oaia!

Mai multe despre această lume curioasă puteți găsi pe http://www.oieriivlahi.ro

 

Avran Fițiu

Secretar General

Federația Națională de Agricultură Ecologică

Cartea Savarea Fermei Țărănești se poate descărca gratuit de pe blogul meu: http://www.avramfitiu.ro/

Mai multe detalii despre tematica renașterii din cenușa uitării a satului românesc, puteți vedea pe publicația noastră  online http://www.romanianoastră.info


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

5 Comments on Legături de taină între tricolorul românesc de pe mitra Papei Ioan Paul al doilea și oierii vlahi din Carpații păduroși polonezi!

 1. Chiar interesant articolul.

  Nu de putine ori ma surprinde acest site cu informatiile detaliate si justificate ,… si ma lasa cu un semn de intrebare.

  Bravo!

 2. cetățeanul tulburat // 24 iunie 2017 at 10:24 // Răspunde

  Era interesant te întrebat ce legături de taină sunt intre CIA-Vatican și imperiul roman!

 3. ,,Ce să caute tricolorul românesc alături de tricolorul polonez”? care tricolor polonez?

  • Fitiu Avram // 27 iunie 2017 at 9:48 // Răspunde

   Steagul Poloniei (Rosu si alb) de pe funda de jos.

   • Articolul m-a lasat cu gura cascata de uimire. Ar fi bine ca la Festivalul oierilor vlahi sa mearga si romanii ! ca sa fie toti laolalta.

    Este laudabila dorinta puternica de contracarare a nepasarii guvernamentale versus dezvaluirea valorilor si bogatiilor culturale, istorice ale Romaniei. Sper sa castigam noi astia care ne iubim tara.

    Dar sa stiti ca un steag in 2 culori se numeste “bicolor” nicidecum “tricolor”.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii