Noutăți

Lângă Canalul Dunăre-Marea Neagră se află un colos de oțel… căzut în uitare. „Monumentul Tineretului” se află printre cele mai înalte 50 de statui din lume!

Menit să amintească de munca românilor ce au făcut posibilă existența Canalului Dunăre-Marea Neagră, dar și să simbolizeze libertatea ori zborul către infinit, Monumentul Tineretului a fost inaugurat la sfârșitul anilor ′80, mai exact în 1988. Din păcate, astăzi nu-i mai poartă nimeni de grijă și doar înălțimea și masivitatea sa au făcut să nu fie, încă, demontat și furat bucată cu bucată de către hoții de fier vechi.

i

Foto: drumliber.ro/

Monumentul aflat pe țărmul canalului a costat, la vremea sa, cât un pod, după spusele artistului care l-a conceput. Întruchipând un înger puternic stilizat, monumentul înalt de aproape 50 de metri se află între primele 50 de monumente din lume, după înălțime. Ocupă locul 35, în clasamentul celor mai înalte statui ale lumii, în care pe primul loc se află o statuie a lui Budha din Myanmar (înaltă de peste 115 metri). Ca popularitate, „îngerul” de pe malul canalului românesc se află… sub nivelul mării. Este un monument cvasi-necunoscut. Deși n-ar trebui!

h

Foto: drumliber.ro/

Monumentul propriu zis, confecționat din inox, are înălțimea de 38 de metri, în vreme ce soclul său măsoară „doar” 10 metri. Cândva, soclul era împodobit cu masive basoreliefuri de bronz, înfățișând episoade de la construirea Canalului. Unii spun că au fost furate, alții spun că o parte au fost, totuși, recuperate de la hoți și depozitate „la loc sigur”. Astăzi, nimeni nu-i mai poartă de grijă acestui colos, care, de-ar fi pus în valoare într-un mod corespunzător, ar putea avea contribuția sa, în atragerea de turiști.

f

Foto: drumliber.ro/

Creatorul monumentului l-a descris ca pe un „înger al libertății”. Totuși, Canalul este nu doar o realizare de excepție a poporului român, ci și un loc în care au pierit mii de deținuți politici în perioada 1949-1955, aceștia fiind supuși unui regim de exterminare. Pe de altă parte, atât Canalul, cât și „Monumentul Tineretului” au fost inaugurate într-un context național care, deși era marcat tot de către comunism, diferea de cel existent (în 1949) la demararea lucrărilor pentru realizarea „celui de-al patrulea braț al Dunării”.

d

Foto: drumliber.ro/

Orice s-ar mai zice, ideea principală este că semețul monument dobrogean nu ar trebui lăsat în paragină. O idee ar fi să fie restaurat și redecorat (prin amplasarea unor noi basoreliefuri pe soclu, în locul celor sustrase) într-un mod care să facă referire la munca titanică depusă de către oamenii care au lucrat acolo, inclusiv de către deținuții politici. Nu-i normal ca un monument atât de impozant să fie lăsat de izbeliște!

e

g

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: adevarul.ro, wikipedia.org, Drum Liber

Imagini: Drum Liber


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Lângă Canalul Dunăre-Marea Neagră se află un colos de oțel… căzut în uitare. „Monumentul Tineretului” se află printre cele mai înalte 50 de statui din lume!

  1. As mai adauga si faptul ca la acest canal au lucrat si multi tineri de 16 ani, luati cu japca de la liceu, sub amenintarea exmatricularii. O parte din ei au murit acolo! Iar statut de azi, nu numai ca nu are grija de monument, dar cand am vrut sa se tina cont la calculul pensiei de cele 3 luni muncite de mine acolo in 1983, in conditii de care nu mai vreau sa pomenesc aici, “mi-a transmis” prin CNPP ca NU SE POATE! Doar am fost brigadier, deci benevol, fara inregistrare in cartea de munca! Doar fostii activisti care ne supravegheau si ne puneau la munca merita!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii