Noutăți

Laleaua galbenă de cazane, o specie unică în lume, se găsește în România

“Laleaua poate fi observată numai de la bordul ambarcațiunilor. Fiindcă zona este foarte abruptă, ea nu poate fi culeasă de iubitorii de flori. Acest lucru ne și bucură, fiindcă astfel este protejată și nu va fi pusă în pericol de dispariție”, a precizat pentru agerpres, directorul Parcului Natural Porțile de Fier, Marian Jiplea.

lalea-2-800x531
Această lalea înflorește la începutul lunii aprilie și crește doar pe versanţii stâncoşi din rezervaţia naturală Cazanele Dunării și se pare că a fost observată pentru prima dată în anul 1884 de botanistul Vincze von Borbas care a publicat un material despre această floare în “Foaia Asociaţiunii Transilvania”, ziar ce aparea la vremea respectivă la Sibiu, avându-l ca redactor pe G. Barițiu.

Laleaua galbenă de cazane, cum este numită această specie unică în lume, este protejată prin Convenția de la Berna din 19 septembrie 1979 și prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naționale care trebuie conservate. Amenda pentru orice fir rupt este de 10.000 de lei.

lalea-galbena-640x360foto: sharethis.ro

“Laleaua galbenă este doar una din speciile de flori protejate, ţara noastră având numeroase specii unice în Europa. De exemplu, doar în Munții Măcinului sunt 27 de plante unice în lume, în timp ce în lacul Ochiu Mare, din Bihor, cresc singurii nuferi termali din lume.” (sharethis.ro)

Există și o legenedă despre această lalea. Se spune că o fetița nu se înțelegea deloc cu mama sa vitregă. Alungată de-acasă, fetița s-a pierdut pe aceste meleaguri unde a plâns atât de mult încât lacrimile ei s-au transformat în lalele galbene.

Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși. Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier. Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat in stâncă, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal având dimensiunile de 55 m – inălțime și 25 m – lățime, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. (Wikipedia)

9a5dfa44c0615bb7dfea05835b404ac7maximMădălina Corina Diaconu

Surse: agerpres, books.google.ro, sharethis.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Laleaua galbenă de cazane, o specie unică în lume, se găsește în România

  1. “Decebal catre Popor”, Laleaua Galbena, Dunarea, Portile de Fier, cronicarii si ostenii nostri care scriu si corecteaza Istoria! Asa ceva…numa’ opera dumnezeiasca poate sa fie! Fascinant modul in care lucreaza Natura…la Inaltime!!! Absolut Sublim!

  2. Chiar crezi ca doar la Cazane creste Laleaua Galbenă ?…Grădina finilor mei (Bucium-Iaşi) este plină de Lalele Galbene primăvara.

    • Daniel Roxin // 10 aprilie 2016 at 15:19 // Răspunde

      Si in Olanda cresc lalele galbene, si in Ungaria, Franta sau SUA. Articolul vorbeste despre o specie unica de lalele galbene. Intelegi? Lalele galbene au mai multe varietati. Una creste doar aici!

    • Doamna Geta,aici este vorba despre laleaua SALBATICA, nu cea pe care o avem in gradina,rod al incrucisarii intre diferite sortimente.Una e laleaua salbatica,alta e laleaua de gradina,ce Doamne-iarta-ma!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii