Noutăți

Lacurile din “Marea de deșert”. Impresionantele peisaje din deșertul libian

  •  
  •  
  •  

Marea de nisip Ubari este o vastă zonă de dune de nisip din sud-vestul Libiei. Cu aproximativ 200.000 de ani în urmă, aceasta era o regiune umedă și fertilă, cu multe precipitații și râuri. Aceste râuri au hrănit un lac vast, de mărimea Cehiei. În timpul perioadelor umede, lacul a atins o dimensiune maximă de 120.000 de kilometri pătrați. Schimbările climatice au dus treptat la diminuarea acestuia, iar între 3000 și 5000 de ani în urmă, lacul a dispărut complet. Totuși, urmele acestui mare lac încă mai există astăzi sub forma unor micro lacuri împrăștiate printre dunele înalte. În prezent există aproximativ 20 de asemenea mici lacuri în Ubari, oaze frumoase care par niște miraje.

Lacurile din Ubari sunt foarte sărate. Acest lucru se datorează faptului că apele sunt în continuă evaporare și nu au râuri care să le umple. Libia nu are râuri perene care să curgă pe tot parcursul anului. Unele dintre aceste lacuri sunt de aproape cinci ori mai sărate decât apa de mare. Unele iau nuanța sângelui roșu din cauza prezenței algelor tolerante la sare. Deși lacurile de aici nu sunt chiar superficiale, variind de la 7 până la 32 de metri în adâncime, sunt expuse riscului de secare. Apele din acviferele subterane din Sahara, care au fost depozitate acum zeci de mii de ani în vremuri umede, sunt limitate și acest lucru este deja în scădere grație utilizării în creștere a apei acviferice prin creșterea populațiilor umane.

ubari-lakes-12 ubari-lakes-46 ubari-lakes-52 ubari-lakes-62 ubari-lakes-112 ubari-lakes-102 ubari-lakes-92 ubari-lakes-36 ubari-lakes-72

sursa :Nat Geo / Libya Herald

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii