Noutăți

Lacul Negru din Tajikistan, despre care se crede că a fost format de un meteorit

Lacul Karakul sau “Lacul Negru” s-a format în munții Pamir din Tadjikistan și este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din Asia Centrală. Este un lac adânc cu apă sărată, aflat la o altitudine de 3900 de metri deasupra nivelului mării. Înconjurat de munți înalți, care blochează masele de aer umed să ajungă aici, valea primește mai puțin de 30 mm de precipitații pe an, fiind astfel unul dintre cele mai uscate locuri din Asia Centrală. Între octombrie și mai, lacul este înghețat în întregime și formează o întindere albă atunci când este văzut din satul Karakul, una dintre puținele comunități de oameni care locuiesc în această zonă neprimitoare.

Se crede că iazul a fost format atunci când un meteor a lovit Pământul cu aproximativ 25 de milioane de ani în urmă. În cele din urmă, topirea apei din munții din jur a umplut bazinul care formează lacul și a cărui diametru este de 25 km. Anterior, lacul era cunoscut ca Lacul Victoria, până la începutul secolului al XX-lea, fiind numit după Regina Victoria a Marii Britanii. Numele a fost schimbat odată cu apariția sovieticilor, în anii 1920.

Lacul Karakul este format din bazine separate. Bazinul estic este relativ puțin adânc, are în medie doar 22 de metri adâncime, în timp ce bazinul vestic are cel mai adânc punct la 236 de metri. Lacul este o atracție turistică pentru cei care se încumetă să facă o expediție aici, peisajul său ireal și claritatea reflexiei apei, a cărei culoare variază de la un verde închis la azur și un albastru deschis în timpul verii, îi fac pe mulți să-l numească cel mai frumos lac de pe Pământ.

lake-karakul-2[2] lake-karakul-1[2] lake-karakul-4[5] lake-karakul-3[5] lake-karakul-5[6] lake-karakul-7[6] lake-karakul-8[6] lake-karakul-9[6] lake-karakul-10[6]

sursa: http://www.amusingplanet.com/2014/04/karakul-lake-in-tajikistan.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii