Noutăți

Lacul Heviz, cel mai mare lac termal din Europa

Lacul Heviz este situat în apropiere de oraşul Heviz din Ungaria, aproape de capătul de vest al Lacului Balaton, la aproximativ 8 km de Keszthely. Are o suprafaţă de 47.500 de metri pătraţi fiind cel mai mare lac termal din Europa şi al doilea din lume.

Apele calde izvorăsc din mai multe fisuri ale fundului lacului, la temperaturi diferite, și se amestecă cu apa rece, ceea ce îi conferă acestuia o temperatură care se menţine constantă pe tot parcursul sezonului. Lacul este bogat în acid carbonic, sulf, calciu, magneziu şi chiar substanţe uşor radioactive, care se crede că au proprietăţi medicinale.

Primul centru medical de aici a fost construit în secolul al XVIII-lea, în urmă cu mai mult de două sute de ani.

Ceața acoperă suprafaţa apei şi încetineste disiparea căldurii iar plantele acvatice protejează nămolul medicinal de pe fundul lacului. Fundul lacului este acoperit cu turbă. Este alimentat cu apă rece şi caldă bogată în minerale care îşi are originea în izvoare situate într-o peşteră situată la 40 metri adâncime.

Primăvara izvoarele alimentează cu atât de multă apă, încât lacul se reface complet la fiecare trei zile. Temperatura apei este între 22-25° C în timpul iernii şi 30-35° C în timpul verii. Lacul Heviz este un loc unic din punct de vedere biologic adăpostind un număr mare de bacterii. Unele dintre acestea sunt unice în lume.

lac1 lac2 lac3

sursa: .amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii