AIM radionica curs online

Noutăți

Lacul cu aspect „extraterestru” din Canada – considerat sacru de către amerindieni. Este unul dintre cele mai neobișnuite lacuri de pe Terra!

Aflat în apropierea localității Osoyoos din Columbia Britanică (Canada), Lacul Pătat este, fără îndoială, una dintre cele mai ciudate ape stătătoare de pe mapamond. Prin aspectul său, pare să fie o parte a unui decor de pe o altă planetă. Fie că este văzut de sus ori de la nivelul solului, într-o anumită parte a anului acest lac oferă imagini nepământene!

Fiind un lac cu aspect neobișnuit, este de bănuit, încă de la prima vedere, că apa sa are proprietăți speciale. Este vorba despre un lac al cărui conținut de săruri este cu mult peste medie. Printre acestea se află la un nivel foarte mare sulfatul de magneziu, precum și sulfații de sodiu și de calciu. În cantități mai mici au fost identificate elemente precum titanul și argintul.

Spotted Lake

Lac 2

În sezonul estival, o mare parte din apa lacului se evaporă și în urmă rămân „pete” mari, ce reprezintă adâncituri de variate culori, pline cu apă bogată în săruri minerale. Caracteristicile fiecărei pete (ochi de apă) vor fi determinate de către substanța predominantă, rămasă în urmă după evaporarea celei mai mari părți din apa lacului.

Pe durata Primului Război Mondial, o parte dintre mineralele din Lacul Pătat au fost extrase, deoarece erau utilizate în fabricarea munițiilor livrate militarilor. În fiecare zi, muncitorii chinezi desfășurau o muncă dificilă, extrăgând până la o tonă de materie primă, ce era trimisă, apoi, la fabricile de muniție aflate în estul Canadei.

pete

lac 3

Pentru băștinașii amerindieni din Valea Okanagan, bizarul lac era cunoscut sub numele de Kliluk, fiind considerat un loc sacru. De aceea, exploatarea substanțelor pe care le conține în scop comercial a generat proteste puternice ale populației native.

Amerindienii știu, de secole, că atât apa Lacului Pătat, cât și nămolul său posedă virtuți tămăduitoare, având, în opinia lor, capacitatea de a vindeca sau ameliora numeroase afecțiuni sau stări de disconfort de tip dureros. O poveste de demult spune că după ce s-au luptat pe viață și pe moarte într-un război de durată, două triburi ai căror membri se urau cumplit au ajuns la un armistițiu doar pentru ca ambele tabere să își poată trata răniții cu apa Lacului Pătat.

Lac

minerale

Lacul Pătat

Vreme de câteva decenii Lacul Pătat a fost deținut de către o anume familie Smith. În urmă cu aproape 40 de ani, membrii acestei familii plănuiau ca pe țărmurile lacului să costruiască un centru balnear, spre disperarea comunității amerindiene, care considera că lacul trebuia să rămână așa cum l-a lăsat Creatorul. Vreme de două decenii, reprezentanții populației native au negociat cu investitorii dornici să își vadă buzunarele doldora și, în urmă cu 16 ani, și-au atins scopul, reușind să-și recupereze lacul, prin cumpărare, achitând o sumă consistentă.

Dacă Lacul Pătat își mai păstrează și astăzi aspectul unic, specific, parcă, unei alte lumi, acest lucru este datorat în cea mai mare parte perseverenței și hotărârii amerindienilor din populația Okanagan – care a viețuit mii de ani pe țărmurile acestei ape stătătoare, în armonie cu Natura și în respect față de minunățiile sale.

Lacul

Lacul 3

Lacul Pătat

Surse: www.amusingplanet.com, wikipedia.org, www.nytimes.com, all-that-is-interesting.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii