Lacul Bolboci – una dintre atracțiile Bucegilor la care îți vei dori mereu să te întorci

Înconjurat de frunțile semețe ale munților și umbrit, la margini, de către brazii maiestuoși, lacul Bolboci pare să fie încă una dintre operele cele mai reușite ale Naturii. La fel ca Bucegii cei bătrâni, cărora le și aparține. Atât de armonios se încadrează imensa oglindă de ape în peisajul montan, încât zici că se află acolo de când lumea și pământul. Numai că aparențele sunt înșelătoare…
Lacul Bolboci nu este făurit de către Natură, este doar o creație a omului. Una reușită, indiscutabil. Barajul care a făcut posibilă existența acestui lac alimentat cu generozitate de către firul cristalin al Ialomiței are o înălțime de peste 50 de metri. Ca lungime, barajul trece de 450 de metri.
Dacă vom spune că volumul acestui lac poziționat între Cheile Zănoagei și Cheile Tătarului este de 17,9 milioane de metri cubi, cifra oferită e suficient de mare încât să pună imaginația în dificultate. Oare cine poate vedea, cu ochii minții, un lac de 17,9 milioane de metri cubi?!
Dar cei care-au văzut, la fața locului, imensa întindere de ape – curate, limpezi și reci ca gheața, vor înțelege imediat de ce acest lac se mai numește și „marea Bucegilor”, printre împătimiții drumețiilor montane. Este o mare în miniatură, având o suprafață de zeci de hectare. O mare de vis, aflată între umerii muntelui!
La o primă vizitare, mintea va rămâne surprinsă iar sufletul va rămâne încântat de priveliștea oferită de lacul aflat la o înălțime de peste 1430 de metri. De altfel, barajul care stăvilește uriașul volum de apă este, între barajele din România, cel care se află la înălțimea cea mai mare.
Pe unul dintre țărmurile „mării Bucegilor” se află o cabană. Din nou surprinzător pentru cel nefamiliarizat cu istoricul locurilor, cabana este cu șase decenii mai bătrână decât întinderea de ape ce stă în spatele barajului, fiindu-i puse temeliile în anii ′20 ai secolului trecut. Construirea barajului care a făcut posibilă existența lacului Bolboci a durat aproape trei decenii. Aproape treizeci de ani pentru ca la puzderia de minunății naturale din Bucegi să se adauge încă una. Una făurită de către om!
Autor: Tomi Tohăneanu
Surse informații: adevarul.ro, wikipedia.org, montaniarzi.ro, www.hellodambovita.ro
Surse imagini: Facebook
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu