Noutăți

La Varsovia, lui Donald Trump i s-a cântat… “Treceți batalioane române Carpații”! VIDEO

La sfîrșitul fulminantului discurs de săptămâna trecută al lui Donald Trump în Piața Krasinksi din Varșovia, fanfara militară nu i-a cântat Imnul Poloniei ci… „Treceți batalioane române Carpații”! Nu e nicio exagerare: i s-a cântat o piesă identică cu vibrantul cântec ostășesc românesc. Piesa poloneză se numește „Szara piechota” (Infanteria gri) și este cel mai popular cântec de cătănie al polonezilor. El a fost publicat pentru prima dată în 1929 și – zic polonezii – ar fi apărut în jurul anului 1918. Nu există alte precizări.

Partea cea mai „mobilizantă” a cântecului este identică, așa cum am spus, cu marșul românesc „Treceți batalioane române Carpații!”. Despre acesta se știe cu precizie că s-a cântat pentru prima oară, „oficial”, de Corul Bărbătesc din Finteușul Mare, Maramureș, fondat la 1 decembrie 1918 de preotul Valer Dragoș și învățătorii Gavril Bogdan și Nistor Dragoș. Corul din Finteușul Mare îl cântă și astăzi, neîntrerupt, din 1918, în versiunea sa originală, cea cu trei strofe.

Revenind la „Szara piechota”, mai trebuie menționat că, dincolo de identitatea perfectă, a unei bune părți din el, cu „Treceți batalioane române Carpații!”, refrenul are vagi ecouri și din Imnul Israelului, „Hatikvah” (Speranța), care, la rândul lui, e inspirat tot dintr-un cântec românesc: „Cucuruz cu frunza-n sus”.

În cazul „Szara piechota”, rămâne de văzut cine de la cine s-a inspirat…

Miron Manega

Sursa: Certitudinea.ro

Ascultați cântecul în finalul discursului lui Trump:


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on La Varsovia, lui Donald Trump i s-a cântat… “Treceți batalioane române Carpații”! VIDEO

  1. Incref*kingdibil cum suna! Ca al nostru din armata!
    Ma rog… Pe vremea cand faceam noi armata.

    Da’ parte din el suna si precum “Cucuruz cu frunza-n vant”, sau ma insel?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii