Noutăți

La prima vedere, pare să fie o livadă de meri. Însă este UN SINGUR MĂR BĂTRÂN, având o mulțime de trunchiuri roditoare și… peste două secole!

În Kroleveț, Ucraina, se află cea mai neobișnuită livadă de meri din lume. Ce o face atât de neobișnuită? Simplul fapt că este formată dintr-un singur pom! Livada are o suprafață de peste 1000 de metri pătrați și conține, de fapt, un singur pom care a fost plantat în urmă cu 221 de ani. După toate aparențele, avem în fața ochilor o livadă, însă toți merii de acolo sunt lăstari porniți dintr-un singur trunchi al unui măr plantat în urmă cu două secole.

g

În momentul în care respectivul măr a îmbătrânit, ramurile sale s-au plecat atât de mult încât au ajuns în contact cu solul umed și până la urmă au prins rădăcini. Este cunoscut faptul că ramurile tinere ale unor specii de pomi fructiferi pot să prindă rădăcini dacă, fără să fie detașate de trunchiul pomului, sunt îngropate parțial într-un pământ care se menține umed. Totuși, nu este un proces care se petrece în mod spontan și frecvent, la meri.

2

În 1970 erau circa nouă trunchiuri de măr, dar în 2008 numărul acestora s-a dublat. Astăzi, livada-pom are o mulțime de trunchiuri și de vlăstari. Mărul-livadă înflorește an de an și din florile sale roz se formează mere gustoase, de mărime medie, cunoscute pe plan local sub numele de Lozovka.

3

Fiind un măr atât de bătrân (și totuși tânăr prin mulțimea vlăstarelor sale înrădăcinate) au apărut și legende în jurul său. Una dintre legendele locale spune că a fost plantat de către un anume prinț, pe nume Peter Sergeev (1780-1848), ce făcea parte din familia imperială Meshchersky.

e

Când prințul a trecut la cele veșnice, spune legenda, o parte dintre ramurile mărului s-au aplecat până la pământ și după o vreme au prins rădăcini, dând naștere, astfel, coloniei de meri care poate fi vizitată în prezent, la Kroleveț.

4

S-a mai spunea, pe vremuri, că ar fi un măr fermecat și că de aceea ramurile sale se aseamănă mai mult celor de agriș. Cert este că astăzi mărul din țara vecină a devenit un… arbore vedetă. Cu ani în urmă colonia de meri dezvoltată dintr-un singur trunchi a fost declarată monument al naturii, fiind ocrotită prin lege. Se numără printre „cele șapte minuni naturale ale Ucrainei”!

d

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații și imagini: www.odditycentral.com, wikipedia.org, steemit.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on La prima vedere, pare să fie o livadă de meri. Însă este UN SINGUR MĂR BĂTRÂN, având o mulțime de trunchiuri roditoare și… peste două secole!

  1. Vreau să te trag puțin de urechi! De ce nu a publicat străstrăstrăbunicul tău articolul pe vremea străstrăstrăbunicului meu, să fi avut și eu așa un prun ogradă?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii