Noutăți

Zilele acestea, la Polul Nord este mai cald decât în Europa!!!

Valul de frig care a lovit continentul european, la un pas de primăvară,  a adus temperaturi și de 35 de grade cu minus, însă la Polul Nord, în această perioadă s-au înregistrat valori ale termometrelor mult mai ridicate decât ar fi normal, în zona arcttică fiind mult mai cald decât în Europa. La începutul aceste săptămâni o stație meteorologică de la Cape Morris Jesup, în nordul Groenlandei, a înregistrat valori pozitive de plus 1, 2 grade celsius, în ciuda faptului că zona este cufundată într-un întuneric total, iar de obicei temperatura este în jur de -30 ° C. Ca urmare a acestor temperaturi, Marea Bering se confruntă acum cu cele mai scăzute nivele de gheață înregistrate vreodată de când datele din satelit au început să fie folosite de meteorologi în 1979.

“Acest lucru este fără precedent. Cantitatea de gheață este mai mică decât a fost vreodată înregistrată, la orice dată ne-am uita între mijlocul lunii ianuarie și inceputul lunii mai în regiune”, a declarat Brain Brettschneider, cercetător la Universitatea din Alaska Fairbanks.

Temperaturile ridicate din ultima lună înregistrate în Groenlanda sunt cauzate de prezența în zonă a unor vânturi calde, însă acest fenomen nu explică încălzirea per total a regiunii. Deşi nu există staţii de meteorologice la Polul Nord, specialiştii consideră că temperaturile de acolo ar fi urcat până la valori de fi 1,7 grade Celsius. Cape Moris Jesup se află la doar 640 de kilometri de Polul Nord, iar în acest an s-au atins valori pozitive în regiune de cinci ori, în timp ce în Europa, temperaturile au scăzut și cu până la 35 de grade ca urmare a “Bestiei de la est”, vânturile înghețate atribuite unui vortex polar.

sursa: http://www.iflscience.com/environment/the-north-pole-might-be-warmer-than-europe-this-weekend-due-to-a-melting-arctic/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii