Noutăți

La peste 100 de ani de la dispariția speciei, cercetătorii sunt pe punctul de a readuce la viață un animal care seamănă cu zebra: QUAGGA

  •  
  •  
  •  

Cvaga sau zebra quagga este un erbivor înrudit cu Zebra care trăia în urmă cu mai bine de un secol în vastele câmpii din Africa de Sud. Ultimul exemplar văzut în libertate a murit în anul 1872, iar altul, aflat în captivitate în grădina zoologică din Amsterdam, a murit în anul 1883.

Se distingea de alte zebre prin marcajele vii aflate doar în partea frontală a corpului. De la mijlocul corpului, dungile dispăreau, iar spațiile dintre acestea erau tot mai late, iar partea posterioară era într-o singură culoare, maro. Numele acestei subspecii provine de la un cuvânt onomatopeic din dialectul khoikhoi care era folosit pentru a denumi zebra. Totodată, se spune că acest cuvânt se asemăna cu sunetul scos de un cvaga.

Animalul trăia în turme iar blana avea peri scurți. Datorită confuziei mari cauzată de diversele specii de zebre, viețuitoarea a dispărut înainte să se realizeze că era o specie diferită. Quagga a fost primul animal dispărut al cărui ADN a fost studiat. Studiile recente făcute de Institutul Smithsonian au demonstrat că Quagga s-a format din zebra comună. Motiv pentru care acum o echipă de cercetători din Cape Town încearcă să găsească o soluție pentru a reînvia specia.

quanad

Profesorul Eric Harley,genetician la Universitatea din Cape Town, a explicat că proiectul de recreare a speciei Quagga este posibilă folosindu-se reproducerea selectivă. Cu toate acestea, profesorul a adăugat că din punct de vedere genetic, noua populația de Quagga va fi semnificativ diferită față de strămoșul său.

Dacă vom obține animale care să arate exact ca Quagga, atunci, într-adevăr, putem spune că Quagga nu a fost niciodată cu adevărat dispărută”, a concis Eric Harley.

Quagga este doar una dintre speciile pe care cercetătorii încearcă să le readucă la viăță după ce au dispărut, evident, din cauza acțiunilor noastre.

quagga quafafa

sursa: quaggaproject.org/

sursa: dailymail.co.uk

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii