Noutăți

La marginea unui lac montan din Portugalia există o pâlnie uriașă. Poți ghici din prima care-i funcția sa reală?

Cu ajutorul unei drone au fost preluate imagini ale unui liniștit lac portughez la suprafața căruia se observă o pâlnie ciudată și deosebit de largă, cu un aspect demn de un film științifico-fantastic. Despre ce este vorba și la ce servește grozava pâlnie?

Deși gura uriașă a pâlniei are un aspect ireal și pare o zonă de trecere într-o altă dimensiune, nu este vorba nici despre vreo minune a naturii, nici despre vreo instalație realizată pentru efectuarea unor experimente secrete. Este o operă inginerească realizată într-un scop concret, nesecret și bine definit. Imensa deschizătură conică este doar o componentă a unei complexe amenajări hidroenergetice. Reprezintă un deversor, al cărui tub lung de peste 1500 de metri conduce apa către un alt lac de acumulare, situat mai jos.

b

Tubul, al cărui capăt se deschide larg, precum gura lacomă a unui legendar monstru acvatic, dirijează apa către barajul Lagoa Comprida. Cavitatea din marginea lacului, prin care apa se prăvălește cu viteză după ploile prelungite, abundente, are o formă circulară. Obiectivul a rămas multă vreme necunoscut, neinclus în circuitul turistic, poate și din pricină că accesul în zonă nu este tocmai facil.

c

Sistemul de producere a energiei electrice cu ajutorul forței apei este destul de „vârstnic”, fiind construit în 1955. Marginile „pâlniei” sunt îmbrăcate acum într-o vegetație destul de abundentă. Deși plantele dezvoltate pe margini îi mai îmblânzesc întrucâtva aspectul, tot pare o deschidere către un tărâm enigmatic, situat în adâncurile pământului. Poate că tocmai de accea Covão do Conchos tinde să atragă tot mai mulți vizitatori.

a

Serra da Estrela reprezintă cel mai falnic lanț montan din Portugalia. În Serra da Estrela se află un sistem hidroenergetic de baraje, din care face parte și Covão do Conchos. Uriașa pâlnie a fost aproape necunoscută până la începutul acestui an, moment în care o filmare realizată cu drona deasupra lacului s-a propagat cu repeziciune în mediul online.

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă: www.dailymail.co.uk

Imagini: www.geocaching.com, whereongoogleearth.net, senhorcabo.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii