Noutăți

La Cluj traversăm strada “călcând” pe covoare naționale!

  •  
  •  
  •  

S-a întâmplat cu trei ani în urmă când designerul Cristina Curcan din Cluj s-a hotărât să înfrumusețeze străzile orașului în care trăiește! Absolventă a facultății de arte, secția textile, a fost ușor pentru tânăra artistă să aleagă țesăturile pentru ideea ei de a picta carosabilul, mai precis, trecerea de pietoni! Și cum ștergarele cu motive tradiționale i s-au părut cele mai potrivite, și-a prezentat ideea în concursul numit “Oraşul Vizibil”. A câștigat competeția și a pus în practică soluția sa: benzile albe de la trecerile de pietoni, au fost colorate cu motive tradiționale inspirate din ștergarele din Transilvania, mereu prezente în casa bunicilor săi, dar de negăsit în casele moderne!

378953_516280641723897_1108409930_n
Într-un interviu dat ziarului Adevărul, Cristina spunea: „Țesătura, parte importantă a artei tradiţionale românești și-a pierdut din popularitate, fiind aproape negăsită în locuinţele românilor. Aşadar, propun o reutilizare modernă a unor valori care, în ciuda trecerii timpului, nu ar trebui să-și piardă actualitatea”.

291884_516279648390663_724830845_n
Și-a dorit ca orașul, străzile, să devină mai prietenoase, să zâmbească trecătorilor, de aici ideea de a folosi roșul în locul albului de pe trecerea de pietoni. „De câte ori merg pe stradă încerc să observ oamenii din jur şi reacţiile acestora la diferite lucruri, concluzia la care am ajuns este ca uităm să zâmbim, ne afundăm în gânduri şi, văzut din exterior, pare o lume tristă. Intenţia mea este să aduc un zâmbet pe buzele trecătorilor” declara Cristina în interviul amintit.

Pentru clujeni, proiectul “Orașul vizibil” – artă în spațiul public – invită artiști să personalizeze spațiul public urban propunând lucrări de artă contemporană cu tema “Cultura ca sistem de operare”.

Astfel de proiecte, prin care străzile orașelor devin mai frumoase prin pictarea unor imagini la care nu te aștepți, întâlnim și în București, lângă parcul Carol: strada Xenofon (singura stradă în trepte din capitală) și în Târgu Mureș: cele mai noi scări pictate, scările de la Piatra de Moară, au fost inaugurate săptămâna aceasta și dezvăluie chipurile lui Enescu, Brâncuşi, Ady Endre, Teleki și Octavian Goga.

photo-9scările de la Piatra de Moară, Târgu Mureș

320-683x1024scările de la Piatra de Moară, Târgu Mureș

În Târgu Mureș “totul a pornit de la un proiect numit, foarte inspirat, Digital Transilvania, o platformă culturală complexă care a redat oraşului spaţii urbane fără prea multă personalitate. Foarte repede, în jurul ideii au apărut artiştii. Primii, mai bine zis primele, au fost câteva eleve de la Liceul de Artă: Iulia Suciu, Carina Cojan, Larisa Sava şi Teodora Orza. Autorităţile au înţeles repede acest demers original, au dat undă verde proiectului şi aşteaptă noi provocări din partea artiştilor. Actorul Nicu Mihoc este, oarecum, purtătorul de mesaj al artiştilor şi al localnicilor.” (eualegromania.ro)

xenofonstrada Xenofon, București

136-683x1024scările Rákóczi, Târgu Mureș

217-683x1024 scările de la Furnica, Târgu Mureș


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on La Cluj traversăm strada “călcând” pe covoare naționale!

  1. F.frumos! Felicitari celor care au avut aceste idei ingenioase! Asa putem sa ne pastram identitatea si istoria! Fiti binecuvantati !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii