Noutăți

La CERN, antimateria îşi dezvăluie câteva din secretele sale (VIDEO)

  •  
  •  
  •  

În cadrul eforturilor de a înţelege de ce materia a triumfat asupra antimateriei, cercetătorii au anunţat “cea mai precisă măsurătoare directă făcută vreodată asupra antimateriei”, informaţiile obţinute putând contribui la înţelegerea misterului dispariţiei acesteia, relatează AFP, citată de Agerpres.

Big Bang-ul a produs la fel de multă materie ca şi antimaterie, însă aceasta din urmă a dispărut aproape în totalitate, fără ca cineva să înţeleagă de ce. Potrivit unui studiu publicat în revista britanică Nature, fizicienii din echipa Alpha, un laborator al Centrului European pentru Cercetare Nucleară (CERN) din Elveţia, tocmai au făcut un pas înainte în încercarea de a rezolva acest mister.

Pentru fiecare particulă de materie ar exista o alta de antimaterie cu aceleaşi proprietăţi, însă cu o sarcină electrică opusă. Materia şi antimateria nu pot coexista. Când intră în contact una cu alta se anihilează reciproc. De aceea, la scurt timp după Big Bang s-ar fi autodistrus reciproc, însă o mică diferenţă între cele două a permis materiei să prevaleze dând naştere la tot ceea ce există în Universul vizibil.

O mică diferenţă pe care oamenii de ştiinţă încearcă de zeci de ani să o descopere. Însă, antimateria este dificil de produs şi de captat, iar proprietăţile sale sunt greu de măsurat.

Echipa Alpha a reuşit să producă atomi de antihidrogen – omologul format din antimaterie al hidrogenului. Apoi, în 2016, specialiştii au observat pentru prima dată comportamentul unui atom de antimaterie, antihidrogenul, sub razele ultraviolete. De atunci, ei au studiat reacţia a aproximativ 15.000 de astfel de atomi, efectuând măsurători spectroscopice cu o precizie care nu a mai fost realizată niciodată anterior pe antimaterie. Datele au fost comparate cu cele ale hidrogenului.

“Până în prezent ele seamănă”, a declarat Jeffrey Hangst din cadrul experimentului Alpha al CERN. Dezamăgire? Nu, deoarece după ce au fost măsurate cu o astfel de precizie proprietăţile antimateriei se “deschide o eră complet nouă”, în care probabil se află cheia descifrării misterului faimoasei diferenţe. (Știre AGERPRES)

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii