Noutăți

La capătul lumii: cel mai nordic și cel mai sudic oraș de pe planetă…

Orașul Alert din Nunavut, Canada, este cea mai nordică aşezare permanentă din lume. Aflată la doar 817 km de Polul Nord, pe insula Ellesmere, orașul are doar 5 locuitori permanenți. Zona are un aeroport, o stație meteo și o bază militară. De fapt toți acești locuitori sunt militari de carieră, ei făcând parte din armata Canadei. Temperaturile coboară în timpul nopţii polare la -30°C însă uneori se pot înregistra și -50°C. Temperaturile cresc până la aproximativ +5°C, în timpul verii.

Rareori, temperaturile depăşesc +10°C, vara. Precipitaţiile sub formă de zăpada şi temperaturile negative se pot produce pe tot parcursul anului. Temperatura cea mai joasă, de -50°C, s-a înregistrat la 9 februarie 1979, iar cea mai ridicată, de +20°C, pe 8 iulie 1956.

alert_mile_signpost

94_big

De partea cealaltă, cea mai sudică așezare din lume este orașul Ushuaia, aflat la doar 1 000 de Km de Antarctica. Acesta este situat pe malul Canalului Beagle, extremitatea sudică a insulei Tierra del Fuego, și a fost înființat în anul 1884 de 300 de misionari anglicani din America de Sud. Pentru argentinieni, Ushuaia a început să fie cunoscut la începutul secolului al XX-lea, când în zonă a fost construită o închisoare.

Astăzi, orașul este unul exclusiv turistic. Beneficiază de un aeroport internațional, drumuri asfaltate, plaje primitoare și chiar un mic port de unde se poate pleca în mici croaziere spre Antarctica. Spre deosebire de Alert, în Ushuaia locuiesc peste 60.000 de mii de oameni. Climatul este unul oceanic-subpolar, în mare parte a anului temperaturile nu trec de 9-10 grade celsius. Cea mai scăzută temperatură înregistrată a fost de -21° C, iar cea mai ridicată de 29,5° C. Fiind un oraș destul de mare și foarte îndepărtat de principalele metropole ale Argentinei, orașul dispune inclusiv de mai multe Universități.

1024px-Ushuaia_city_view Patagonia-lighthouse 800px-Hafen_von_Ushuaia,_Argentinien 1024px-Cruise_ships_in_Ushuaia_-a

sursa: googlesightseeing.com

sursa: patagonia-argentina.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii