Noutăți

La Bacoli, în Italia, se află un smochin care sfidează legile Naturii. Rădăcinile i se îndreaptă către cer și ramurile sale cresc în jos, spre pământ!

  •  
  •  
  •  

S-a întors lumea cu susul în jos”, spunea cineva de curând, în vreme ce asculta știrile zilei. Dacă în societate se întâmplă mai frecvent să vezi sau să auzi despre situații în care dreapta a ajuns precum stânga (mai ales în politica europeană) sau în care indivizi ce ar trebui să fie la munca de jos au ajuns foarte sus în ierarhia statală, unele anomalii mai survin chiar și în Natură, acolo unde, de obicei, lucrurile se află  la locul lor.

aRuinele antice de la Baia (Baiae, în Antichitate) se află astăzi pe teritoriul comunei Bacoli (regiunea Campania). Odinioară, aici era un loc de desfătare pentru împăratul Romei, pentru anturajul său și, în general, un loc rezervat activităților hedonistice ale aristocrației imperiale. Un loc hărăzit distracțiilor, un Monte Carlo al Antichității romane! La Baiae au avut somptuoase locuințe Iulius Caesar, Nero, Caligula.

Vestigiilor din parcul arheologic de la „Terme di Baia” (Italia) li se acordă cuvenita importanță istorică iar turiștii nu se lasă așteptați. Oricine le-ar vizita pe îndelete va rămâne uimit să observe, la un moment dat, un arbore a cărui tulpină și coroană se dezvoltă într-un sens opus celui normal, fiind situate mai jos decât îi sunt rădăcinile. Un arbore ce răsare dintr-un tavan!

Este vorba despre un smochin ale cărui rădăcini sunt bine împlântate între cărămizile unei construcții străvechi și a cărui tulpină, neavând cum să se dezvolte normal, înspre cer, în sens invers atracției gravitaționale a Terrei, a crescut pur și simplu într-o direcție descendentă, îndreptându-se către pământ. Un smochin cu susul în jos, mai pe românește!

g

În prima clipă ți se pare că este un smochin care… levitează, deoarece deocamdată nu atinge suprafața solului. Arborele de la Baia poate fi numit, pe drept cuvânt, cel mai ciudat smochin din lume și crește direct din plafonul arcuit al unei încăperi care, din câte spun arheologii, face parte dintr-o vilă care i-a aparținut, cândva, împăratului Nero. Dat fiind comportamentul bizar, deviant și nefiresc al împăratului Nero (54-68 e.n.), nu mai este de mirare de ce, pe fosta sa proprietate, există până și-un arbore care se dezvoltă cu susul în jos.

c

Nimeni nu știe cum de a ajuns arborele să crească acolo, în acel mod neobișnuit, dar se pare că, în ciuda puținătății apei și nutrienților pe care îi extrage dintre cărămizile tavanului arcuit, el se dezvoltă bine, producând și câteva smochine.

Natura este uneori ciudată. Oamenii… ceva mai des!

f

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.atlasobscura.com

Imagini: www.atlasobscura.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii