-->

Noutăți

Kumartuli, cartierul statuilor din lut – o tradiție de sute de ani. Galerie foto

Kumartuli este un cartier al orașului Kolkata (cunoscut anterior drept Calcutta), capitala Bengalului de Vest, un stat în estul Indiei, un loc dedicat olarilor. Aceștia folosesc cu precădere lutul luat din râurile din împrejurimi, ducând mai departe o tradiție de sute, chiar mii de ani, după cum povestesc bătrânii orașului. De la obiecte mici și până la cele care depășeau mărimea naturală pe care obișnuiau să le produca înaintașii lor pentru uzul proriu sau pentru a le face cadou oaspeților care se opreau în cartier, artizanii din prezent au ajuns să creeze o adevarată industrie a acestor statui, imagini de idoli, zei și zeițe, venerate în număr mare în locașurile hinduse.

9919098163_79a5e33fee_b
Statuile din lut sunt în general comandate în avans, foarte puține ajungând să fie vândute la fața locului. Beneficiarii acestor idoli de lut provin din America, Europa și Africa, din rândul comunităților indiene care trăiesc acolo.

kum-13Pe lângă statuile din lut și paie (tehnica tradițională folosită cu mare artă în acest cartier) sunt comandate și statui realizate din fibră de sticlă, fiind produse și exportate în diverse părți ale țării și în lume.

idol-in-the-making-kumartuli-kolkata-india-canon-rebel-xt-50mm-dhurjati-chatterjee

kumaratuliccuRealizarea acestor statui de lut implică mulți artiști, precum și alte categorii de muncitori care lucrează zi și noapte. Toate elementele decorative sunt făcute de mână. Acest lucru implică un proces de două până la patru luni de pregătiri și lucru efectiv. Odată lutul adus în ateliere, omogenizat si rafinat, plus toate detaliile puse la punct, în functie de mărime și complexitate, unele statui pot fi realizate în câteva zile sau câteva săptămâni.

OB-PR964_iidol0_H_20110919035404Există aproximativ 450 de ateliere, multe dintre ele concentrate în jurul străzii Banamali Sarkar. Majoritatea sunt conduse de familii care au făcut acest lucru de generații.

Kumartuli-potte28843

20482713628_ec5f45ba63_b

Creating-Idols26

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: thehindu.com, indiatvnews.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii