Noutăți

Kiribati, adevărata “Țară a Soarelui răsare”

Kiribati este o țară insulară în Oceanul Pacific. Este cel mai mare stat din Oceania din punct de vedere al întinderii, având o suprafață de aproximativ 5.000.000 km² acoperită de ocean, dar aria uscatului reprezintă numai un mic fragment al acesteia, de numai 811 km², sub forma a 32 de mici insulițe. Țara numără aproximativ 100.000 de locuitori care se pot mândri cu titlul oficial de „țara soarelui răsare”. ținând cont de convențiile care stabilesc fusul orar pe toată planeta. Republica Kiribati este unul dintre primele locuri de pe Pământ străbătute de primele raze ale Soarelui în fiecare dimineață. Fusul orar este cu 14 ore înaintea UTC – cel mai îndepărtat fus orar din lume.

Statul cuprinde trei grupuri de insule – Insulele Gilbert, Insulele Phoenix și Insulele Line. Capitala Republicii Kiribati este South Tarawa, iar relieful insular este de origine coraligenă și vulcanică, altitudinea maximă din zonă fiind de doar 80 metri. Clima este una ecuatorială, iar vegetație este reprezentată de arbori și plante ierboase tropicale. Pădurile de cocotieri și pandanus ocupă 50% din teritoriu.

În secolul al XIX-lea, în arhipelag au sosit mulți vânători de balene americani și englezi, precum și vânători de sclavi care, după ce îi capturau pe localnici, îi trimiteau pe plantațiile din Australia și din Hawaii. În anul 1892, aici a fost întemeiat un protectorat britanic, iar în anul 1916 a apărut colonia Insulelor Gilbert și Ellice. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, insulele s-au regăsit sub ocupație japoneză, fiind arena unor lupte încrâncenate între americani și japonezi. După război au redevenit britanice, pentru ca, în 1978, Insulele Ellice să se transforme în statul independent Tuvalu, iar restul insulelor să formeze, din anul 1979, statul Kiribati.

kiribati

79e43d22

samoa[2]

kiribati-2[2] kiribati-1[2] kiribati-6[2]

sursa: About.com / www.staff.science.uu.nl / CBC

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii