Noutăți

Kintsugi – arta japoneză de reparare a porțelanurilor sparte cu ajutorul aurului

  •  
  •  
  •  

Cei mai mulți dintre noi și-ar dori ca obiectele de artă sau veselă specială, care suferă anumite daune, să fie restaurate complet, fără a li se vedea defectele. Nu același lucru se aplică și în Japonia. Aici, există o întreagă cultură care respectă cu strictețe o tehnică străveche, tradițională, de reparare a obiectelor crăpate, rupte. Arta Kintsugi, înseamnă readucerea la forma inițială a obiectelor prin punerea în valoarea a lipiturii. De cele mai multe ori, în amestecurile speciale de lipit sunt introduse fire de aur, argint sau platină, astfel încât lipiturile sa fie puse în evidentă. Japonezii consideră că lipiturile fac parte din istoria acelui obiect. Sunt urme ale trecutului, iar acestea nu ar trebui ascunse, ci scoase în evidență, prezentate.

Potrivit legendei, arta Kintsugi își are originea în secolul al XV-lea când un maestru japonez a spart ceainicul. Obiectul a fost trimis în China la fabricant pentru a fi reparat. Însă maestrul japonez a fost nemulțumit de lucrarea meșterilor chinezi, reparațiile reducând din frumusețea ceainicului.  Supărat, acesta ar fi apelat la mai mulți maeștri japonezi pentru a găsi o soluție mai estetică de reparare a vasului. Așa s-ar fi născut arta kintsugi.

art2 arta

Colecționari de kintsugi sunt atât de fermecați de această artă încât unii sunt acuzați că în mod deliberat își strică obiecte din ceramică, pentru a putea ulterior apela la această tehnică de reparație.

Dincolo de legende și colecționari, arta are o semnificație mult mai profundă. Deseori această formă de „vindecare” a obiectelor din ceramică este asociată cu lupta împotriva bolilor, care de cele mai multe ori lasă urme, atât trupești, cât și sufletești.

afag

arat5

artd4

 

 

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii