Noutăți

Kinderdijk, tărâmul morilor de vânt din Olanda (Galerie foto)

  •  
  •  
  •  

Satul Kinderdijk este situat în Olanda, la aproximativ 15 km est de Rotterdam. Aici regăsim cea mai mare concentraţie de mori de vânt din lume, locul fiind inclus încă din 1997 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Istoria acestei zone este neaşteptat de veche, datând din urmă cu peste 10.000 de ani când vânturile din nord au sculptat dunele de nisip pietrificat din regiune. După ce zona a fost populată şi depopulată în decursul mileniilor, în urmă cu 1.000 de ani aici s-au stabilit primele comunităţi permanente de oameni.

Din cauza râurilor care se umflau în timpul primăverii și inundau gospodăriile oamenilor, Floris al V-lea, Conte de Olanda, a ordonat îndiguirea şi supravegherea permanentă a tuturor cursurilor de apă din Alblasserwaard. În timpul secolului al XIV-lea s-au ridicat digurile Owerwaard şi Nederwaard. Majoritatea îndiguirilor şi lucrărilor de control a cursurilor de apă erau dirijate înspre râul Lek care curgea în cel mai jos punct al albiei sale, chiar lângă satul Kinderdijk.

Când nivelul apei din râuri era scăzut, tot sistemul putea fi golit de apă printr-o serie de mici ecluze deschise concomitent. Problemele legate de drenarea apei a dus la construirea a numeroase bazine de golire. Iar pentru a pompa apa din bazinele joase în cele înalte era nevoie de o sursă suficientă de energie. În acest scop au fost construite 150 de mori dintre care, astăzi, mai sunt funcționale 19.

Deși morile de vânt au fost înlocuite cu pompe de motor mai eficiente, acestea sunt încă menținute în stare de funcționare, fiind puse în funcțiune dacă sistemele moderne se strică. Morile au fost folosite ultima dată în timpul celui de-al doilea război mondial, când pompele mecanice nu mai puteau fi folosite din cauza lipsei de combustibil. În timpul lunilor de vară, morile sunt puse în funcțiune pentru miile de turiști care aleg să viziteze această splendidă zonă.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2014/11/the-windmills-of-kinderdijk.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii