Noutăți

Khan Shatyr, cel mai mare “cort” din lume. Cât de mare e și ce conține în interior… Galerie foto

Centrul Khan Shatyr din Astana, capitala Kazahstanului, este un proiect arhitectural intrat în Cartea Recordurilor, clădirea fiind considerată cel mai mare “cort” din lume. Structura are o bază eliptică de 200 metri, acoperă o suprafață de 140.000 de metri pătrați și este susținut de o rețea de cabluri lungi care ajung la 150 de metri înălțime, pe vârful său. Cortul găzduiește, pe o arie totală (pe mai multe nivele) mai mare de 10 stadioane de fotbal, un parc, un loc de cumpărături și divertisment cu piețe și străzi pietruite, un râu care poate fi străbătut cu barca, un centru comercial, un teren de mini-golf și o plajă. Materialul transparent permite pătrunderea luminii Soarelui care, împreună cu sistemele de încălzire și răcire a aerului, mențin o temperatură internă între 15-30 ° C ,pe tot parcursul anului.

Inaugurat în 2010 de președintele kazah Nursultan Nazarbayev, Khan Shatyr a fost descris de presa occidentală ca fiind “cel mai recent proiect de vanitate” al președintelui Kazahstanului. Nazarbayev a mutat capitala Kazahstanului în orașul Almaty, în 1998, pe care l-a redenumit Astana, ceea ce înseamnă literalmente “capitala”. Denumirea “Khan Shatyr” se traduce “cortul hanului sau regelui”. Nazarbayev conduce Kazahstanul cu mână de fier, de când și-a câștigat independența în 1991.

khan-shatyr-14[2] khan-shatyr-6[6] khan-shatyr-12[2] khan-shatyr-0[6] khan-shatyr-5[6] khan-shatyr-9[2] khan-shatyr-8[2] khan-shatyr-7[2] khan-shatyr-4[2] khan-shatyr-11[5] khan-shatyr-10[5] khan-shatyr-3[2] khan-shatyr-2[2] khan-shatyr-1[2]

sursa: http://www.amusingplanet.com/2012/11/khan-shatyrthe-worlds-tallest-tent-in.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii