Noutăți

Keshwa Chaca: Ultimul pod incaș folosit și în zilele noastre

  •  
  •  
  •  

Imperiul Incaș a fost cel mai mare imperiu din America precolumbiană. Între 1438 și 1533 incașii au reușit să cucerească o mare parte din vestul Americii de Sud, actualele teritorii ale statelor Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina și Chile. Pentru a putea controla o zonă atât de întinsă și greu accesibilă, datorită reliefului muntos, aceștia au dezvoltat o rețea incredibilă de drumuri și poduri, unele dintre aceste rute fiind folosite și în zilele nostre. După ce ultimii incași au dispărut în secolul al XVII-lea, rețeaua de transport a avut de suferit. În timp ce unele drumuri au fost păstrate și utilizate, cele mai multe poduri au fost lăsate în paragină, asta din cauza costurilor tot mai ridicare de întreținere și consolidare. Unul singur a rămas în picioare și este folosit și în zilele noastre datorită localnicilor care îl reconsolidează anual folosind tehnicile strămoșilor lor incași.

pod4 pod3 pod2

Podul este situat în  Keshwa Chaca deasupra râului Apurimac, aproape de Huinchiri, Peru. Are o lungime de 45 de metri și se află la o înălțime de 30 de metri deasupra apei. Este format din corzi imense din plante de Cabuya, a căror groasime medie este aproximativ 10 centimetri. În trecut cei care vroiau să treacă podul trebuiau să plătească o anumită taxă de trecere, ce consta de cele mai multe ori în aducerea la pod de frunze de Cabuya care erau ulterior transformate în funii de custozii construcției .

pod1 pod5 pod6

 

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Keshwa Chaca: Ultimul pod incaș folosit și în zilele noastre

  1. cetățeanul tulburat // 20 iulie 2016 at 10:41 // Răspunde

    Imperiul ăla a fost așa de mare și tare doar din vorbe, practic au fost mai multe triburi în America de Sud. Însă cei conquistadors după ce i-au jefuit și creștinat, au scris istoria care au vrut-o ei…eu unul cred că cel pod e făcut pe vremea lor, însă toate ruinele care sunt cunoscute lumii, gen Machu Picchu, Tiwuanaco, Puma Punku, Coricancha, Ollantaytambo etc. n-au vreo treabă cu cei incași…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii