Noutăți

Kawah Ijen – Vulcanul care aruncă lavă albastră (galerie foto și video)

Vulcanul Ijen se află în estul insulei Jawa, Indonezia. Este unul din cei trei vulcani activi de pe platoul Ijen și unul dintre cei mai neobișnuiți din lume, după cum vom vedea în cele ce urmează. La presiuni și temperaturi ridicate, de peste 600 ° C, râurile de lavă ies la suprafață, iar în contact cu aerul, vaporii de sulf capătă o culoarea albastră extrem de spectaculoasă.

Kawah Ijen se înalță pe o culme situată la o altitudine de 2.380 de metri. Este cunoscut și pentru că adăpostește cel mai acid lac din lume, cu un pH situat în jurul valorii de 0,2 – o aciditate generată de gazul pe care vulcanul îl emană spre suprafața apei. Intrând în contact cu apa, gazul se dizolvă și eliberează moleculele de acid sulfuric care contribuie la acest fenomen fascinant.

Sulful este extras de localnici într-un mod primitiv, fără echipamente de protecție, lucru care îi face pe mulți să sufere de probleme respiratorii. Un lucrător poate câștiga până la $ 13 de dolari pe zi spărgând materialul răcit din aceste râuri de lavă pe care mai apoi îl transportă pentru colectare la rafinăriile din apropiere. Fotografiile de mai jois au fost capturate de fotograful Olivier Grunewald.

imag1 imag2 ima3 imag5 imag9 imag8 imag6

sursa: : National Geographic / Photovolcanica

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii