Noutăți

Jurnalul unui asasin! Memoriile generalului Basta despre Mihai Viteazul

În „Historia della Transilvania“, un volum vechi şi rar ce se află în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Judeţene din Argeş, se găsesc detaliile morţii voievodului Mihai Viteazul.

Cartea, care este de fapt o cronică a asasinării, reprezintă memoriile generalului Giorgio Basta, cel care l-a ucis pe Câmpia Turzii…

Această carte reprezintă, de fapt, cronica uciderii lui Mihai Viteazul. La 18 septembrie 1600, la bătălia de la Mirăslău, voievodul român a fost învins de generalul Basta.

A urmat o serie de înfrângeri ale voievodului în lupta cu oastea polonă, Mihai Viteazul fiind nevoit să ia drumul Vienei, în ianuarie 1601.

În primăvara acelui an, a apelat la împăratul Sfântului Imperiu Roman, Rudolf al II-lea, care a mediat disputa cu generalul Basta… Retras din cariera militară, Giorgio Basta a scris câteva tratate militare, dar şi memoriile, sub formă de manuscris.

După moartea sa, la Praga, în 1607, manuscrisul a fost preluat, redactat şi tipărit de cavalerul italian Ciro Spontoni, secretarul şi omul de casă al generalului, sub titlul „Historia della Transilvania“…

Citeste mai mult: Adevărul

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii