Noutăți

JURIDIC – Poți să faci închisoare dacă citești, fără permisiune, corespondența electronică a propriului(ei) iubit(e). În ce alte situații curiozitatea te poate trimite la răcoare?

Legea și morala îți îngăduiesc să fii oricât de curios și să te manifești ca atare, atâta vreme cât nu încalci drepturile semenilor tăi. Curiozitatea este benignă atâta vreme cât nu ajungi, „doar pentru a fi mai informat”, să-ți procuri și să utilizezi mijloace prin care pot fi interceptate convorbirile telefonice ale unui concurent în afaceri sau să citești în mod neîngăduit corespondența electronică a logodnicei bănuite de infidelitate. De asemenea, nu te poți lăsa dominat de curiozitate până ce vei ajunge să deschizi corespondența atrăgătoarei vecine de vizavi, după ce în prealabil ai sustras plicurile din fanta cutiei poștale.

e-3

E suficient ca persoanele lezate în drepturile lor să se „prindă” c-au fost „lucrate” și apoi să formuleze o plângere acolo unde trebuie, pentru ca în scurtă vreme suspecții să fie luati la bani mărunți de către organele de cercetare penală. Nu-i de joacă cu astfel de fapte, ce par o nimica toată. Oricine ar fi tentat vreodată să le comită, să-și amintească mereu că temnițele românești nu-s hoteluri de cinci stele iar un cazier pătat e o carte de vizită care-l însoțește pe om pretutindeni.

Reţinerea, deschiderea sau distrugerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altcuiva, dar şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar dacă aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost desfăcută din eroare, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. La rândul ei, interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

e-1

Destăinuirea, difuzarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de aceasta din greşeală sau din întâmplare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Fapta nu va constitui infracțiune atunci când autorul surprinde săvârşirea unei fapte penale sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni ori atunci când surprinde fapte de interes public, ce au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă beneficii publice superioare prejudiciului cauzat celui vătămat.

e-4

Atenție! Simplul fapt al deţinerii sau confecţionării, fără drept, a unor mijloace specifice de interceptare ori de înregistrare a comunicaţiilor se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Așa de inofensivă e folosirea unor astfel de „jucării” demne de filmele cu James Bond încât, dacă lucrurile iau o întorsătură nefavorabilă, făptuitorul poate ajunge să petreacă un sejur deloc relaxant după gratii. Deci, nu-i de joacă!

Autor: Tomi Tohăneanu

Imagini: indiatoday.intoday.in, goingviralposts.biz, www.vecteezy.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii