AIM radionica curs online

Noutăți

Jupiter și Venus modifică, la fiecare 405.000 de ani, orbita Pământului. Fenomenul este legat de declanșarea unor evenimente climatice majore

Oamenii de știință au confirmat o ipoteză dezbătută de foarte mult timp, și anume cea conform căreia orbita Pământului este deformată de atracția gravitațională a lui Jupiter și Venus într-un ciclu care se repetă în mod regulat la fiecare 405.000 de ani. De zeci de ani, cercetătorii au studiat acest fenomen, un exemplu fiind cel al ciclului Milankovitch. Ciclurile lui Milankovitch descriu efectele colective ale schimbărilor mișcărilor Pământului asupra climatului său de-a lungul a mii de ani. Numele este dat în onoarea geofizicianul și astronomului sârb Milutin Milanković . În anii 1920, el a emis ipoteza că variațiile în înclinarea axială și precesiunea orbitei Pământului au avut ca rezultat o variație ciclică a radiației solare care ajunge pe Pământ și că această forță orbitală a influențat puternic modelele climatice de pe Pământ.

În cadrul studiului actual, geologii au analizat rocile extrase de la mare adâncime din Petrified Forest National Park, Arizona, SUA. Aceștia au căutat semne care să indice vârsta rocilor și schimbările pe care câmpul magnetic al Terrei le-a avut. Apoi, au comparat aceste roci cu sedimentele din bazinul Newark, un fost lac preistoric. Astfel, au observat că există un ciclu regulat, de 405.000 ani, al unei orbite terestre modificate în jurul Soarelui. Cercetătorii spun că există și alte cicluri orbitale, mai scurte, dar acestea se schimbă, în timp ce Ciclul Milankovitch rămâne la fel, de aceea a fost mai ușor de identificat.

Prin confirmarea faptului că acest ciclu care are loc o dată la 405 000 de ani se manifestă de dinaintea epocii dinozaurilor, constatările au implicații în nenumărate domenii de cercetare, afectând potențial modul în care interpretăm fosilele și urmărim evoluția formelor de viață terestre. De asemenea mai trebuie să stabilim și modul în care Jupiter și Venus, incredibil de îndepărtate, influențează climatul Pământului și cum trece planeta noastră prin aceste schimbări de încălzire și răcire pe perioade lungi de timp.

sursa: https://www.sciencealert.com/jupiter-venus-warp-earth-orbit-epic-cycle-lasting-405-000-years-milankovitch

sursa: http://bigthink.com/robby-berman/the-pull-of-jupiter-and-venus-on-earth-causes-major-climate-events

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii