Noutăți

Joaca de-a Dumnezeu: Oamenii de știință au modificat culoarea plantelor folosind CRISPR, instrumentul de editare a genelor

Oamenii de știință japonezi au reuști să schimbe culoarea unor flori din purpuriu în alb folosind tehnica CRISPR. În timp ce alți ocercetători au folosit instrumentul pentru a edita embrioni umani, acesta este primul caz de utilizare a acestuia pentru a edita genele de culoare ale plantelor. Experimentul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Tsukuba, Universitatea Yokohama City și de la Organizația Națională pentru Cercetare în Agricultură și Alimentație (NARO).

Utilizând Clustered regularly-interspaced short palindromic repeats sau pe scurt CRISPR, cercetătorii au modificat florile prin direcționarea unei singure gene responsabile pentru culoarea acestora, tulpinilor și frunzelor plantelor. Astfel, au reușit să le facă să-și schimbe culoarea fără a altera alte gene ale plantelor.

CRISPR este practic sistemul imunitar specific al bacteriilor. În ultimii 20 de ani cercetătorii au exploatat sistemul CRISPR, l-au adaptat de la bacterii la celulele mamiferelor, altfel încât el poate fi folosit pentru a detecta orice secvență ADN de interes , permițând chiar eliminarea ei dintr-un genom. Denumirea de CRISPR a fost dată de Ruud Jansen, Universitatea Utrecht, Olanda, în 2002.

4429B97400000578-0-image-m-5_1505150174102

sursa: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4873678/Scientists-alter-plant-color-CRISPR-gene-editing-tool.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii