Noutăți

Japonezii vor să polenizeze plantele cu DRONE DE MĂRIMEA INSECTELOR, pentru a compensa scăderea populației de albine…

  •  
  •  
  •  

Dacă albinele ar dispărea de pe Terra, ar fi un dezastru și pentru specia umană. Deoarece populația de albine se află într-o alarmantă descreștere (unul dintre motivele principale fiind utilizarea pesticidelor în agricultură), japonezii s-au gândit la soluția înlocuirii lor parțiale cu mici roboți. Cu drone miniaturizate, de mărimea unor insecte. Acești polenizatori artificiali sunt prevăzuți cu un gel ionic suficient de lipicios pentru a aduna polenul de pe staminele unei flori, pentru a-l elibera la contactul cu o altă inflorescență.

Creatorii noii mini-drone consideră că dispozitivul pe care l-au conceput ar putea fi foarte folositor în polenizarea plantelor agricole, într-o bună zi. Acești miniroboți sunt controlați cu ajutorul undelor radio.

b

Așa cum putem afla din jurnalul Chem, gelul folosit pentru polenizările artificiale a fost descoperit întâmplător. În 2007, chimistul Eijiro Miyako lucra pentru obținerea unor lichide utilizabile drept conductori electrici. Într-una din încercările sale a obținut un gel lipicios, pe care l-a considerat, pe moment, nefolositor. După ce a stat un deceniu într-un dulap, păstrat fiiind într-un recipient fără capac, gelul respectiv a fost redescoperit într-o stare neschimbată, în timpul unei curățenii. Acest gel avea să fie folosit pentru colectarea polenului, întrucât deja apăruse ideea creării unor… „albine artificiale”.

Pe post de „albină artificială”, s-a recurs la o minidronă cu patru elice. Însă exista o problemă: aplicarea gelului pe suprafața netedă, din plastic, a dronei nu ar fi permis atașarea corespunzătoare a polenului. prin urmere, s-a recurs la soluția atașării la dronă a unui dispozitiv asemănător unei perii, pentru captarea granulelor de polen.

e

Echipa lui Miyako a dirijat mini-dronele către florile de crin japonez. Roboții au „cules” polen și apoi l-au transportat către alte flori, unde l-au eliberat cu succes, realizând polenizarea. A fost, foarte probabil, prima polenizare din lume realizată cu ajutorul unor mini-drone, dirijate de la distanță. Mini-dronele lipsite  de accesoriile speciale nu ar fi reușit să polenizeze nicio floare.

Noua realizare tehnologică ar putea duce la dezvoltarea unor armate întregi de polenizatori artificiali, ajutându-ne să facem față problemelor cauzate de declinul populației de albine; polenizatorii-roboți ar putea fi lăsați să realizeze singuri activitatea de polenizare, fără control uman, prin utilizarea GPS-ului și înzestrarea lor cu inteligență artificială.

c

Acesta este o soluție pentru un viitor în care numărul albinelor va scădea drastic, dacă vor continua tendințele actuale. Să sperăm că, totuși, va rămâne o simplă soluție de rezervă, că oamenii vor renunța la timp la practicile agricole distrugătoare pentru mediu, iar albinele și alte insecte polenizatoare nu vor ajunge în pragul dispariției!

a

d

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.sciencedaily.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Japonezii vor să polenizeze plantele cu DRONE DE MĂRIMEA INSECTELOR, pentru a compensa scăderea populației de albine…

  1. Citind titlul m-am speriat.Credeam ca pot face si miere…

  2. Ma socheaza faptul ca, in loc sa isi schimbe stilul de viata pagubos, oamenii isi folosesc timpul si banii pentru dezvoltarea, obsesiva, de tehnologie. Daca mai adaug ce citesc prin revistele americane, unde par croiti sa umple fabricile de roboti, pe noi sa ne transforme in cyborgi “ca sa ne creasca performanta”, sa ne ia banii fizici si sa ne faca deplin dependenti de o lume de metal, plastic si chimicale…deduc ca lumea a ajuns pe mana unor nefericiti cu note clar autiste, care iubesc obiectele si antipatizeaza oamenii (prin extensie, natura si animalele), adica tot ce are emotii si viata. Ar cam fi cazul sa le luam jucariile din mana!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii