Noutăți

Japonezii au creat cel mai puternic și stabil magnet din lume

Compania japoneză Sumitomo a creat cel mai puternic magnet din lume, capabil de a degaja de zece ori mai multă energie magnetică decât versiunile anterioare realizate în 1983. Magnetul este o combinație de materiale, inclusiv metale rare și așa-numitele metale de tranziție RE-TM-B, rare-earth metals, transition metals. Metoda a constat în inserarea unor mici cantități de atomi de samariu în locuri aleatorii în cadrul sub-rețelei cristaline a componentei de metale rare. Avantajul folosirii de cantități reduse de aditivi pentru stabilizarea magnetului este că acesta nu-și pierde proprietățile magnetice în timp.

Autorii cred că rezultatul este legat de simetria Samariului, care diferă față de structura atomilor de Disprosiu ce intră în structura metalului rar. Acest lucru face ca magnetizarea spontană să nu mai aibă loc. Studierea acestei proprietăți se va concentra în viitor pe identificarea salturilor magnetice, evenimente elementare care duc la magnetizarea reversibilă, ceea ce duce la o pierdere de stabilitate a magnetului.

Modul în care un magnet funcționează este extrem de simplu. Acesta produce un câmp magnetic ce îi conferă mai multe proprietăți particulare printre care și cea de exercitar a unei forțe de atracție asupra unui material feromagnetic. Potrivit documentărilor, primii care au descoperit magnetul au fost grecii antici. Astăzi magneții se pot găsi atât în stare naturală cât și obținuți artificial.

sursa: sciencenewsline.com

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

 

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii