Noutăți

Jal Mahal sau Palatul de pe Apă. Uimitoarea construcție din India, ridicată în secolul al XVIII – lea

  •  
  •  
  •  

Scufundată în apele unui lac artificial, în apropiere de orașul Jaipur, India, palatul Jal Mahal sau “Palatul Apei” este considerat a fi una dintre cele mai frumoase contrucții din lume. Nu se cunosc prea multe despre istoria sa, cu excepția faptului că acesta a fost construit de Maharajahul Madho Singh în secolul al XVIII-lea, ca loc pentru organizarea de petreceri vănătorești. Mai târziu, fiul lui Madho Singh, Madho Singh al II-lea, a extins palatul adăugând o curte interioră imensă. Apoi, după moartea acestuia, zona a fost complet părăsită, palatul fiind lăsat să se degradeze timp de două secole, până când, la începutul anului 2000, au început renovările.

Palatul are de fapt cinci etaje, însă numai ultimul etaj se află deasupra apei. Lacul artificial, Man Sagar, în mijlocul căruia se află Jala Mahal, a fost construit în 1610 de către Raja Man Singh, atunci conducător al Amerului, ca răspuns la  foamete și o lipsă acută a apei din zonă. Raja Man Singh a ordonat construirea unui baraj peste râul Dharbawati, împreună cu un rezervor pentru stocarea apei. Timp de decenii, lacul a oferit locuitorilor regiunii apă potabilă și un sistem de irigare perfect. A fost, de asemenea, casă, pentru un număr mare de specii de păsări.

india2 indai3 india

În secolul trecut, odată cu boom-ul industrializării, lacul a devenit o zonă pentru deversarea deșeurilor. Apa murdară a ținut vizitatori departe de acest monument splendid până în 2004, când o companie cu capital integral privat a preluat întreaga suprafață a lacului, inclusiv Jal Mahal, cu intenția de a o transforma într-o stațiune turistică de top. În ultimul deceniu, compania a fost ocupată cu restaurarea palatului și curățarea lacului, iar rezultatele au fost extrem de pozitive. Calitatea apei s-a îmbunătățit, iar păsările s-au reîntors în zonă.

Totuși, Jal Mahal nu este încă deschis turiștilor, cu toate că vă puteți bucura de vederea palatului printr-o simplă plimbare cu barca pe lac.

indai4 indian5

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii