Noutăți

Jabuka, insula magnetică din Marea Adriatică. Zona evitată de vase din cauza anomaliei magnetice

Insula Jabuka, care înseamnă măr în limba croată, este o insulă vulcanică cu o înălțime de doar 97 de metri, nelocuită, situată în Marea Adriatică. Jabuka, împreună cu Brusnik, sunt singurele două insule croate care sunt complet vulcanice ca și origine. Jabuka are proprietăți magnetice interesante, asta datorită prezenței magnetitului, un oxid de fier care determină ca acele magnetice ale busolelor prezente pe navele care trec prin zonă să nu funcționeze corect. Navele evită în mod activ insula din cauza anomaliei sale magnetice, singurii care ajung în zonă fiind geologii sau pescarii.

O vizită pe Jabuka poate fi o excursie extrem de dificilă, asta pentru că apele din jurul insulei au 200 de metri adâncime și nu sunt potrivite pentru ancorare, iar vânturile și valurile puternice pot rasturna foarte ușor o ambarcațiune. Mai mult, stâncile abrupte fac imposibilă construirea unui adăpost, fie el și temporar. Cu toate acestea, apele din jurul insulei magnetice sunt un loc de pescuit excelent, care atrage mulți pescari curajoși.

Un număr mic de specii de plante și animale s-au adaptat la climatul de aici, incluzând două specii endemice, o plantă numită Centaurea jabukensis (Centaurea crithmifolia ) și o specie de viermi negri ( Lacerta fiumana pomoensis ). În urmă cu 50 de ani, insula era înfrumusețată și de o garoafă endemică, dar aceasta a dispărut între timp. Din 1958, locul a fost declarat monument geologic al naturii.

jabuka-island-1[2] jabuka-island-2[2] jabuka-island-5[6]

jakub2 jucuba3

sursa: Adriatic.net / vismapping.mi2.hr /

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii