Noutăți

Izvoarele termale din Groenlanda, tărâmul frigului. Băi în natură, cu ghețari la vedere… (galerie foto)

Izvoare termale sunt un lucru obișnuit în sudul Groenlandei, dar numai pe insula Uunartoq sunt destul de calde pentru a ne putea scălda. Insula Uunartoq se află la jumătatea distanței dintre Qaqortoq și Nanortalik, în apropiere de localitatea Alluitsup Paa. Pe insulă există mai multe bazine alimentate de izvoare subterane fierbinţi, a căror temperatură este de 34-38 de grade Celsius, chiar şi în timpul gerurilor iernii.

Pe vremea vikingilor, coloniştii nordici au construit căzi din bolovani în jurul izvoarelor, creând un fel de spa medieval. Călugării benedictini care trăiau pe o insulă vecină, într-o mănăstire închinată Sfântului Olaf, binecuvântau pietrele astfel încât acestea să primească harul purificării trupului și sufletului oricărui om care s-ar fi scăldat aici.

Ceea ce este unic în Uunartoq este că bazinele termale se află într-un mediu complet natural, nu există nici-un complex turistic sau infrastructură în zonă. Nu există parcări amenajate sau complexe de spa cu servicii. Singurele construcţii realizate de mâna omului sunt o pasarelă şi două barăci în care oamenii se pot schimba.

Când coloniştii nordici au dispărut, strămoşii groenlandezilor de astăzi au preluat insula. Pe insulă se găsesc ruine inuite, datând de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea.

uunartoq-hot-springs-2[6] uunartoq-hot-springs-6[2] uunartoq-hot-springs-4[2] uunartoq-hot-springs-3[2] uunartoq-hot-springs-1[2] uunartoq-hot-springs-9[6] uunartoq-hot-springs-7[9] uunartoq-hot-springs-10[9]

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii