Noutăți

Italia interzice folosirea tuturor animalelor în circuri! Motivele?

  •  
  •  
  •  

Pe plan mondial, și mai ales în statele dezvoltate economic, revendicările persoanelor și asociațiilor care militează pentru drepturile animalelor se fac din ce în ce mai bine auzite. Printre reușitele militanților pentru drepturile animalelor se numără și interzicerea utilizării animalelor în spectacole de circ, în mai multe state ale lumii.

Recent, parlamentul iltalian a aprobat o lege care va interzice în mod gradual utilizarea animalelor în circuri și în spectacole ambulante, potrivit Animal Defenders International. Noua măsură reprezintă un pas important, de vreme ce se estimează că în Italia există 100 de circuri, care exploatează circa 2000 de animale. Modul concret în care legea va fi aplicată va fi detaliat în termen de un an, printr-un nou act normativ.

Italia devine, astfel, cea de patruzeci și una țară care aplică măsuri contra utilizării animalelor în circuri. Potrivit informațiilor oferite de către Animal Defenders International, legislația de interzicere a folosirii animalelor în circuri a fost propusă de către un membru al guvernului italian.

cerc

Președintele organizației menționate (ADI), Jan Cramer, a arătat că deoarece călătoresc din loc în loc, săptămână după săptămână, și utilizează cuști lipsite de confort, circurile pur și simplu nu pot oferi condiții de viață normale, pentru animale.

Investigațiile realizate de către Animal Defenders International au arătat lumii întregi violențele și abuzurile la care sunt supuse animalele din circuri, pentru a deveni docile și a executa cu fidelitate comenzile dresorilor. Cei de la ADI aplaudă măsurile luate de către autoritățile din Italia și îndeamnă și alte state să urmeze acest exemplu, punând capăt cruzimilor la care sunt expuse aceste ființe nevinovate.

Cercetătorii de la Universitatea Wageningen au descoperit, în urma unui studiu, că 71% dintre animalele observate în circuri au avut probleme medicale, iar 33% dintre lei și tigri nu au avut acces la o incintă aflată în aer liber. În unele cazuri, leii din circuri au fost ținuți 98% din timp în spații închise și, cu toate că se temeau de foc, tigrii erau constrânși să sară prin cercuri aprinse.

De precizat că mai multe țări – printre care România, Olanda și Iranul, au introdus reglementări prin care este împiedicată, în variate măsuri și diferite modalități, folosirea animalelor sălbatice (dar și a unora dintre cele domestice) în spectacolele de circ. În Wales și Scoția se poartă, de asemenea, discuții în legătură cu interzicerea folosirii animalelor în circuri.

dresaj

tigru, circ

Surse: inhabitat.com, www.onegreenplanet.org, www.express.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii