Noutăți

Istoria unui palat. Construit de către Vodă Brâncoveanu, Palatul Mogoșoaia a fost confiscat de către turci, ocupat de către pandurii lui Vladimirescu, precum și… ambasadă elvețiană

Aflat nu prea departe de București, la circa 15 kilometri, Palatul Mogoșoaia a fost denumit astfel după numele unei boieroaice, văduva boierului Mogoș – care a fost stăpânul inițial al moșiei pe care s-a clădit palatul.

d

Sursa imagine

E greu de spus când a început construirea impunătoarei clădiri, dar măcar știm sigur când s-a isprăvit: luna septembrie a anului 1702. Stilul construcției? Brâncovenesc, desigur. Totuși, nu este prima clădire construită în acest stil minunat. Mai înainte, Constantin Brâncoveanu – voievodul trecut în rândul sfinților, a mai ridicat un palat în același stil, la Potlogi. Palatul Mogoșoaia a fost stăpânit de către familia Brâncoveanu circa 120 de ani.

g

Sursa imagine: Drum liber

La 1714, Brâncoveanu, fiii săi, precum și sfetnicul Ianache Văcărescu, au fost martirizați la Constantinopol, refuzând cu demnitate să-și abandoneze credința strămoșească și s-o adopte pe cea musulmană. Atunci, turcii au confiscat palatul lui Brâncoveanu, împreună cu toate celelalte bunuri ale vrednicului domnitor. Mai târziu, palatul a fost răscumpărat de la otomani de către domnitorul Ștefan Cantacuzino, după care a intrat iarăși în proprietatea Brâncovenilor. Și așa a rămas multă vreme, până în veacul al XIX-lea.

f

Sursa imagine: Drum liber

În perioada 1768-1774 a avut loc un război ruso-turc. Banul Nicolae Brâncoveanu s-a situat de partea rușilor, așa că turcii s-au simțit „datori” să-i devasteze palatul, când au trecut prin zonă. Mai târziu, la 1821, când s-a declanșat revoluția lui Tudor Vladimirescu, palatul a fost ocupat de către aprigii panduri. Pe vremea aceea, proprietar era Grigore Brâncoveanu, care, înspăimântat, a trecut munții, în Ardeal. Era ultimul descendent al neamului Brâncovenilor. Fără urmași, el a adoptat o fată, care, peste ani de zile, s-a căsătorit cu Gheorghe Bibescu, domnitor al Țării Românești. Noii proprietari au îngrijit cum se cuvine vechiul palat brâncovenesc.

Martha Bibescu

Mulțumită prințesei Martha Bibescu, după 1912 s-a început o amplă acțiune de renovare. N-a putut fi dusă la bun sfârșit, întrucât a venit războiul. Primul Război Mondial, în care germanii au efectuat bombardamente și au provocat distrugeri inclusiv vechiului palat brâncovenesc. Prințesa Matha Bibescu nu s-a retras în Moldova, pe timpul ocupației nemțești. A locuit la Mogoșoaia, în vreme ce conducea un spital pentru răniții Marelui Război.

a

Sursa imagine

Prințesa Martha Bibescu (1889-1973) a fost o personalitate complexă și a dus o viață tumultuoasă (inclusiv pe plan amoros). A avut o existență îndelungată, ale cărei taine încă nu ni s-au dezvăluit complet (de plidă, se pare că ea a fost una dintre primele românce admise în masonerie). Pe durata ostilităților, Martha Bibescu și-a folosit relațiile pentru a culege informații despre planurile ocupantului german, pe care le furniza, apoi, guvernului și conducerii armatei române, aflate în Moldova.

c

Sursă imagine

Totuși, după război, a fost acuzată de… colaborare cu ocupantul german. Abia în 1920 a putut relua prințesa Bibescu activitatea de renovare a palatului! Sursa de finanțare? Banii pe care îi câștigase din activitatea literară, din vânzările cărților pe care le scrisese. Se poate trage concluzia că prințesa a fost o scriitoare talentată, apreciată.

e

Sursa imagine

După declanșarea Celui de-al Doilea Război Mondial, palatul a fost ocupat de către un chiriaș mai puțin obișnuit: reprezentanța diplomatică a Elveției. „Țara cantoanelor” și-a avut legația în Palatul Mogoșoaia pentru o vreme, dar nu prea mult. În primăvara lui 1945, comuniștii au naționalizat terenurile aferente palatului Mogoșoaia. Prin strădaniile prințesei Bibescu, palatul a fost declarat monument istoric. Patru ani mai târziu a fost naționalizată și clădirea. Actualmente, în încăperile palatului se află exponatele unui muzeu de artă brâncovenească.

Brancoveanu

b

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații: wikipedia.org, palatebrancovenesti.ro

Sursă Foto 1


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii