Noutăți

Istoria casei în care s-a născut Hitler. În ce au transformat naziștii locul unde liderul lor a trăit în primele săptămâni de viață?

Braunau am Inn este o micuță așezare austriacă aflată pe malul sudic al râului Inn, aproape de granița cu Germania. Nu departe de piața centrală a orașului, pe strada Salzburger Vorstadt, la numărul 15, se află casa unde s-a născut Adolf Hitler. Liderul partidului nazist s-a născut aici, la 20 aprilie 1889. La acel moment, clădirea a fost o casă de oaspeți modestă, unde tatăl lui Hitler, Alois Hitler, locuia împreună cu soția sa și bunica lui Adolf, Klara Pölzl.

Hitler senior a fost funcționar vamal la granița austro-germană aflată în apropiere. Familia a locuit aici doar câteva săptămâni după care s-ar fi mutat la o alta adresă din Braunau. Când Adolf avea trei ani, familia a părăsit orașul pentru totdeauna. Hitler a revenit doar pentru scurt timp la Braunau, în 1938, în drumul său spre Viena, după ce a anexat Austria la Germania nazistă.

pic45 poc2

Clădirea a fost construită în secolul al XVII-lea, iar după ce Adolf Hitler a devenit liderul Partidului Național Socialist German al Muncitorilor, valoarea proprietății a crescut de patru ori. Clădirea a fost „achiziționată” de către naziști, a fost renovată și transformată într-un centru cultural, cu o galerie și o bibliotecă publică. După sfârșitul celui de al doilea război mondial, casa a fost restituită foștilor proprietari, și până în 1965 a fost folosită ca bibliotecă publică.

De-a lungul anilor, locul a devenit un punct de atracție pentru simpatizanții naziști și extrema dreaptă. Până acum aproximativ cinci ani, ministerul austriac a avut aici un centru de zi și un atelier de lucru pentru persoanele cu handicap. Contractul de închiriere a expirat în 2011, iar de atunci clădirea este părăsită.

pic3 pic dfag

sursa: The Independent / BBC / Wikipedia

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii