Noutăți

Istoria casei în care s-a născut Hitler. În ce au transformat naziștii locul unde liderul lor a trăit în primele săptămâni de viață?

  •  
  •  
  •  

Braunau am Inn este o micuță așezare austriacă aflată pe malul sudic al râului Inn, aproape de granița cu Germania. Nu departe de piața centrală a orașului, pe strada Salzburger Vorstadt, la numărul 15, se află casa unde s-a născut Adolf Hitler. Liderul partidului nazist s-a născut aici, la 20 aprilie 1889. La acel moment, clădirea a fost o casă de oaspeți modestă, unde tatăl lui Hitler, Alois Hitler, locuia împreună cu soția sa și bunica lui Adolf, Klara Pölzl.

Hitler senior a fost funcționar vamal la granița austro-germană aflată în apropiere. Familia a locuit aici doar câteva săptămâni după care s-ar fi mutat la o alta adresă din Braunau. Când Adolf avea trei ani, familia a părăsit orașul pentru totdeauna. Hitler a revenit doar pentru scurt timp la Braunau, în 1938, în drumul său spre Viena, după ce a anexat Austria la Germania nazistă.

pic45 poc2

Clădirea a fost construită în secolul al XVII-lea, iar după ce Adolf Hitler a devenit liderul Partidului Național Socialist German al Muncitorilor, valoarea proprietății a crescut de patru ori. Clădirea a fost „achiziționată” de către naziști, a fost renovată și transformată într-un centru cultural, cu o galerie și o bibliotecă publică. După sfârșitul celui de al doilea război mondial, casa a fost restituită foștilor proprietari, și până în 1965 a fost folosită ca bibliotecă publică.

De-a lungul anilor, locul a devenit un punct de atracție pentru simpatizanții naziști și extrema dreaptă. Până acum aproximativ cinci ani, ministerul austriac a avut aici un centru de zi și un atelier de lucru pentru persoanele cu handicap. Contractul de închiriere a expirat în 2011, iar de atunci clădirea este părăsită.

pic3 pic dfag

sursa: The Independent / BBC / Wikipedia

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii