AIM radionica curs online

Noutăți

Israelul a lansat cu succes prima sa misiune către Lună

Prima misiune a Israelului către Lună a fost lansată cu succes din Cape Canaveral, Florida, săptămâna trecută. Misiunea, fără echipaj uman, a costat 100 de milioane de dolari și aparține în coproprietate companiei SpaceIL și Industriei Aerospațiale Israeliene. Sonda Beresheet, ceea ce înseamnă în ebraică în Geneza, cântărește 585 de kilograme și a fost lansată cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei deținute de miliardarul Elon Musk, SpaceX. Lansarea a fost urmărită inclusiv de prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, alături de inginerii de la centrul de control al Israel Aerospace Industries (IAI). “Este un moment de mare mândrie națională. Este un mare pas pentru Israel și un pas uriaș pentru tehnologia israeliana”, a declarat Netanyahu.

Sonda israeliană este în prezent plasată pe orbita Pământului, de unde, cu ajutorul unui propulsor va porni în călătoria ce va dura 7 săptămâni către Lună. Odată ajunsă la destinație, aceasta va încerca să aselenizeze în jurul datei de 11 aprilie. Dacă misiunea se va încheia cu succes, aceasta va lăsa pe Lună o capsulă a timpului, un steag israelian, dar și doi sateliți de observație, unul indonezian și unul al US Air Force Research Laboratory.

Miliardarul filantrop israelian și președintele SpaceIL, Morris Kahn, care a donat pentru acest proiect suma de 27 de milioane de dolari, a declarat la rândul său că națiunea sa va face istorie: ”Facem istorie. Acesta este un proiect extraordinar. Când vom ajunge pe Lună ne vom aminti cu toții unde eram sau ce făceam în acea zi. Ideea este de a-i inspira pe tinerii din Israel să studieze științele și să aibă efectul misiunii lunare Apollo în 1969, când astronauții au aterizat pe lună, cu oameni care își amintesc pentru totdeauna unde erau în acea zi”.

sursa: https://phys.org/news/2019-02-israeli-spacecraft-aims-history-moon.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii