Ismenia Patera – formațiunea misterioasă de pe suprafața planetei Marte. Ce origine are?

Pe Marte, craterele de impact reprezintă o imagine obișnuită. Însă, firește, nu orice adâncitură de mare întindere de pe Planeta Roșie constituie o urmă a unui meteorit. Există și formațiuni a căror origine este mai anevoie de stabilit. Sonda spațială Mars Express a Agenției Spațiale Europene (prima sondă spațială europeană trimisă într-o „misiune marțiană”) a obținut, nu demult, o nouă imagine a unui crater misterios, numit Ismenia Patera.
În legătură cu craterul mai sus numit a fost formulată o întrebare. O întrebare al cărei răspuns e mai greu de stabilit: este formațiunea un crater de impact (rezultat prin lovirea Planetei Roșii de către un meteorit) sau a luat naștere ca urmare a activității unui supervulcan? Numai după aspect, nu este prea lesne de identificat răspunsul corect!
ESA a prezentat, de curând, imagini detaliate ale misterioasei formațiuni marțiene. Ismenia Patera este un crater a cărui adâncime maximă este de 1750 metri. Misterioasa structură geologică are un diametru de aproximativ 75 de kilometri.
Imaginile furnizate de către cei de la ESA ne îngăduie să observăm forma neregulată a structurii Ismenia Patera, marginea sa înălțată și o aparentă lipsă de material ejectat – care în mod normal ar fi observabil în jurul unui crater de impact. Aceste caracteristici par să pledeze pentru teoria că avem de-a face, de fapt, cu un fost supervulcan. Totuși, Agenția Spațială Europeană arată că aceste trăsături ar putea să fie prezente și în craterele de impact care au evoluat și s-au aflat, foarte multă vreme, sub influența unor factori de mediu.
Dacă Ismenia Patera este un fost vulcan de mari dimensiuni, acesta nu ar fi singurul de pe Marte. Să nu pierdem din vedere că pe Planeta Roșie se află cel mai mare munte și vulcan din sistemul nostru solar. Giganticul vulcan numește Olympus Mons, are o suprafață mai mare decât cea a României și o înălțime de 22 de kilometri. Olympus Mons are, în vârf, un crater cu diametru de 80 km și este de 100 de ori mai voluminos decât cel mai mare vulcan al planetei noastre.
O parte dintre cercetători consideră că Ismenia Patera, ca supervulcan, ar fi trecut printr-o erupție de amploare, cu 3 miliarde de ani în urmă. Joseph Michalski, cercetător asociat la Planetary Science Institute susține că vulcanii tineri de pe Marte au un aspect specific, ce permite identificarea lor rapidă. O întrebare ce a persistat de multă vreme a fost, spune cercetătorul, cum arată vulcanii cu mare vechime de pe Planeta Roșie. „Probabil arată precum acesta”, adaugă, referindu-se la Ismenia Patera. Un supervulcan, cum s-ar putea să fi fost și bizara formațiune de pe Marte, ia naștere atunci când magma este ținută captivă sub un strat gros de rocă, fiind cauzată, astfel, o acumulare enormă de presiune, în subteran.
Surse: www.dailymail.co.uk, www.cnet.com, www.geo.fu-berlin.de
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu