Noutăți

Islanda forează cel mai adânc puț din lume pentru a putea obține energie electrică direct din magma planetei

Proiectul pus pe hârtie pare unul extrem de simplu. Se va fora o gaură de 5 km adâncime în sud-estul țării, care va genera ulterior un abur despre care experții susțin că va genera până la 50 megawatti de electricitate. Puțul va fi cel mai fierbinte loc de pe Terra, temperaturile crescând de la 400 de grade celsius la 1000 de grade în partea inferioară, lucru ce va face ca acesastă sursă de energie să fie și de zece ori mai eficientă decât cea obținută din puțurile geotermale obișnuite.

Energia geotermică este o formă de energie regenerabilă obținută din căldura aflată în interiorul Pământului. Sistemul este deja folosit cu precădere în Islanda, unde apa fierbinte și aburii captați din zonele cu activitate vulcanică și tectonică sunt utilizați pentru încălzirea locuințelor și pentru producerea electricității. Însă sistemul are limitările sale, motiv pentru care islandezii și-au îndreptat atenția către alte surse regenerabile.

Magma este un amestec lichid compus din diferite minerale care se află în stare topită, gaze și bucăți solide de diferite roci. Aceasta se formează în straturile adânci ale pământului, mai precis la granița dintre nucleul și mantaua acestuia. 

Forajul puțului a început în data de 12 august, în regiunea Reykjanes. Cercetătorii speră să ajungă la „Mid-atlantic Ridge” punctul de întâlnire a plăcii tectonice de sub Atlantic. În această zona echipa crede că va da de presiuni de 200 de ori peste nivelurile atmosferice, lucru ce va genera cu ușurința acel “abur supercritic”, o stare a materiei care nu este nici lichidă, nici gazoasă, și care este capabilă de a aduce atât de multă energie termică încât ar putea alimenta cel puțin 50.000 de mii de locuințe, de la un singur puț.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii