AIM radionica curs online

Noutăți

Ipoteză științifică uimitoare: în subsolul Lunii ar putea exista tuneluri colosale, largi de 5 kilometri. Care ar putea fi originea lor?

În adâncurile satelitului natural al pământului s-ar putea afla, spun oamenii de știință, tuneluri de dimensiuni incredibile, mai mari decât cele mai vaste peșteri existente pe planeta noastră. La fel ca tuburile subterane create de către lavă în Hawaii ori în Islanda, aceste structuri din subsolul lunar ar fi putut lua naștere atunci când râurile de lavă topită au scăzut treptat în debit iar apoi au secat, în vreme ce pereții tunelurilor prin care a circulat roca incandescentă, sub formă lichidă, s-au solidificat încetul cu încetul.

t3

Pe Pământ, aceste tuneluri formate de către lavă au maximum 30 de metri de-a curmezișul, dar datele culese cu privire la câmpul gravitațional al Lunii sugerează că tunelurile de lavă existente pe satelitul natural al Terrei ar putea fi cu mult mai largi de atât. O gravitație mai redusă face să nu mai fie necesară o rezistență sporită a rocilor care alcătuiesc o cavitate subterană. Pe Terra, însă, un tunel la fel de vast precum cele a căror existență este bănuită pe Lună nu ar rezista multă vreme, prăbușindu-se, în cele din urmă, din pricina greutății stratului de rocă de deasupra.

La o evaluare virtuală a rezistenței tuburilor de lavă sub efectul gravitației lunare, geofizicianul Dave Blair de la Universitatea Purdue, estimează ca, pe Lună, cavitățile din adâncuri și-ar putea păstra structura intactă până la o lărgime de 5 kilometri.

t1

În consecință, tunelurile de lavă de pe lună s-ar putea să fie suficient de largi pentru ca în interiorul lor să încapă Podul Golden Gate, Podul Brooklyn și Podul Londrei, puse cap la cap. Astfel de caverne din subsolul selenar ar putea constitui excelente adăposturi pentru viitorii componenți ai echipelor de explorare selenară, oferindu-le ocrotire, pe termen lung, împotriva temperaturilor extreme, a radiațiilor cosmice ori a meteoriților.

Poate că, într-un viitor oarecare, urmașii noștri vor ajunge să locuiască în permanență în astfel de cavități existente sub suprafața Selenei. Asta, bineînțeles, după ce vor fi găsit o soluție pentru neajunsurile pe care acțiunea prelungită a gravitației scăzute le provoacă asupra organismului uman.

t4

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă: www.sciencenews.org

Surse imagini:

sites.google.com/site/thehumanitiesempanadas2/volcanoes

www.bbc.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii