Noutăți

Ionuț Budișteanu – printre cei mai importanți tineri europeni sub 30 de ani (Revista Forbes)

  •  
  •  
  •  

Revistă americană Forbes a publicat recent un top al celor mai de succes 300 de tineri din Europa, pe 10 domenii de activitate. Printre cei mai cunoscuți 10 tineri europeni din domeniul industrial, se află Ionuț Budișteanu un tânăr din Râmnicu Vâlcea pasionat de informatică, programare, algoritmi și, în ultimii ani, robotică.

“Sincer, mă onorează această nominalizare, mai ales că s-a vorbit frumos, pozitiv despre România la Forbes. Dar mai mult, mă bucură faptul că nominalizarea a venit în urma reușitei mele în domeniul roboticii industriale. Că a fost apreciată investiția mea de la Râmnicu Vâlcea, aici unde am demonstrat că se poate, unde am deschis o fabrică de roboți industriali care deja merge bine. Avem 80 de comenzi, expediem chiar acum la Suceava o comandă. O fabrică ce realizează roboți care asamblează dispozitive electronice, telefoane mobile, plăci de calculator etc”, a declarat Ionuț Budișteanu pentru agerpres.

Lui Ionuț i se alătură pe lista publicată de Forbes și Cornel Amariei, 22 ani cu R&D Engineer-Continental Automotive Systems, în domeniul industrial;  Andrei Brașoveanu, 29 ani cu Investment Team-Accel Partners, în domeniul financiar și Dorin Curosu, 25 ani, Președintele Consiliului Național al tineretului din Republica Moldova, în domeniul politic.

Ionut-Alexandru-Budisteanu-Forbes-30-under-30
În 2015 Ionuț înființa la Râmnicu Vâlcea “VisionBot” un start-up ce produce și comercializează un robot de tip „pick and place”, capabil să creeze în mod automat produse electronice plasând rapid și cu înaltă precizie componente într-o placă cu cablaj imprimat.

“Având cel mai competitiv preț de pe piață, robotul VisionBot este dedicat inginerilor, inventatorilor, pasionaților și IMM-urilor care doresc să-și transforme produsele prototip în produse de serie (computere, echipamente electronice sau orice alt produs cu circuite integrate), având un volum de producție de până la 75.000 de unități pe an.” (forbes.ro)

img-4366-32
Tot în anul 2015 Ionuț Budișteanu a fost distins drept studentul anului din România în cadrul galei Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS). Cu această ocazie tânărul a declarat: “Îmi doresc o țară frumoasă, să nu ne mai certăm și să trecem la muncă”.

Ionuț are 22 de ani și programează de la vârsta de 14 ani de când, în clasa a VII‑a, a realizat un soft care încerca să simuleze fenomene astrale, cum ar fi crearea stelelor. A câștigat numeroase premii interne și internaționale. Nu-și dorește să plece din țară, cu toate că a primit oferte de la multe universități și companii din întreaga lume. Primul mare success l-a avut în 2013, când a câștigat concursul internaţional organizat de Intel, International Engineering and Science Fair din Statele Unite ale Americii. A participat la concurs cu un model de mașină fără șofer – un soft și o cameră video care-i permit unei mașini să se conducă singură. La momentul respectiv presa românească l-a supranumit „geniul din Râmnicu Vâlcea”.

ionut-budisteanu_63467000

Și, ca orice tânăr talentat, genial din România și Ionuţ Budișteanu se confruntă cu aceeași birocrație care lasă de dorit. Un exemplu în acest sens este respingerea proiectului său de către autoritățile românești: Ionuţ a aplicat cu VisionBot pentru fonduri europene în valoare de 25.000 de euro. „Am luat cel mai mare punctaj, dar m‑au descalificat pentru că fondasem firma înainte de a depune proiectul. A fost o idee foarte proastă să aplic la fondurile acestea.” Oare pentru un astfel de tânăr care alege să nu plece peste hotare și să-și folosească talentul și serviciile în favoarea  țării sale nu s-ar găsi soluții de încurajare, de ajutor pentru a continua să se dezvolte pe plan național? Din păcate nu. Așa cum au făcut de secole, românii reușesc să-și dea deoparte geniile, deschizându-și brațele străinilor.

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: forbes, agerpres, start-up.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Ionuț Budișteanu – printre cei mai importanți tineri europeni sub 30 de ani (Revista Forbes)

  1. Un geniu de așa anvergura vine finanțat?Ăsta e demonstrația pe fata a autorităților ce lucrează contra interesului național.

  2. Nu vine finanțat?:))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii