Cunoaste lumea

Noutăți

Ion – cel mai răspîndit nume de pe glob

  •  
  •  
  •  

Pe data de 7 ianuarie, lumea creștină sărbătorește Ziua Sfântului Ioan Botezătorul (soborul), cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Biserica i-a închinat lui Ioan șase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).

Aproximativ două milioane de români poartă numele Sfântului Ioan (Sf. Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului).

Numele de “Ion” este cel mai răspândit nume pe toate meridianele lumii. Iată ce ne spune profesorul George Pruteanu despre proveniența acestui nume:

Ion este numele cel mai răspîndit de pe glob (desigur, în variante specifice diferitelor limbi). Numele Ion ne vine din ebraicul Iehohanan, redus la Iohanán. Acesta este compus din două părţi: Io: prescurtare obişnuită pentru Iehova (Dumnezeu) şi verbul hanan: a avea milă, a face favoare (din care verb se şi trage numele Ana) – deci traducerea lui Iohanán este „Din graţia lui Dumnezeu; Dumnezeu s-a îndurat”, adică o formulă de mulţumire adresată Cerului de părinţii care-şi doreau foarte mult un copil. Din acest străvechi Iohanán au derivat, mai întîi la greci Ioánnes, apoi la latini Iohánnes. De aici, mai ales după secolul IV d.Cr., dar, cu sporită intensitate, după anul 1000, numele s-a răspîndit în toată Europa: la nemţi Johann (sau Hans), la englezi John, la italieni Giovanni (sau Gianni), la unguri Janos, la ruşi Ivan, la cehi şi polonezi Ian, la olandezi tot Ian, la francezi Jean, la spanioli Juan, la irlandezi Sean, la armeni Horbanés apoi Ovanes, la arabi Hana, la greci Iannis etc. La români, o primă atestare documentară a numelui ar fi cea din 1247, în Diploma Cavalerilor Ioaniţi, care vorbeşte de un conducător pe nume Ioan, cneaz al unei formaţiuni de prin nordul Olteniei. Variantele româneşti ale numelui sunt nenumărate; alături de cele două principale (Ion, cea populară, şi Ioan, cea cultă) exista Ioanete, Ioncea, Ioncel, Ivancea, Ivaşcu, Iova, Itu, Ianache, Enache, Iancu, Ene, Encea, Oancea, Oncică, Oniciu, Ioanid, Ioanichie, Ioniţoiu, Ioaniţoaia, başca puzderie de diminutive şi hipocoristice*: Nacu, Nelu, Nela, Nică, Nica, Cica, Nilă, Niţă, Niţu, Onaş, Onăşel, Nucu, Oana. La acestea se adaugă nume de familie care-l conţin pe Ion, produse de influenţa greacă: Caragiani, Caragiale, Caraion, Carianopol, Papaiani, Mavroiani ş.a., precum şi variantele datorate înrîuririi apusene: Jana, Janina, Gianina, Giani, Geanu, Gioni etc. După opinia lui Ion Aurel Candrea, numele Ion ar predomina, pe meleagurile noastre, în proporţie de 70 la sută, dar Graur găseşte exagerată estimarea; în statistici locale, Cristian Ionescu citează proporţii de circa 30 la sută.“

images

LA MULȚI ANI celor ce poartă numele Sfântului Ion!

Mădălina Corina Diaconu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Ion – cel mai răspîndit nume de pe glob

  1. Si la romani exista „na”, cu sensul de ia!, primeste!, cumva la semiimperativ, daca pot sa spun asa.
    Deci, ce vreau sa zic este ca nu neaparat vine din ebraica ci poate veni, mai degraba, din stravechea limba ce a fost la originea tuturor celorlalte, inclusive a limbii ebraice.

    Cat despre IO (IO Stefan Voievod, IO Mihail Voievod, etc) nu mai spun.

    Parerea mea este ca limba romana a conservat cel mai bine si cel mai mult limba originara, limba adamica.
    Marx, se spune ca ar fi zis ca romanii sunt cel mai reactionar (conservator) popor si de aceea ar trebui distrus.

    Cine sunt io de am pareri si-mi dau cu ele? Ei bine io sunt io si „daca vreau sa fluier, fluier”.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii