Noutăți

Ioan Dicezare, un AS al aviației românești în timpul celui de al Doilea Război Mondial

Cel mai cunoscut moment al carierei lui Ioan Dicezare s-a petrecut în anul 1943. La  22 aprilie 1943 pe timpul când era sublocotenent de aviație, într-o luptă desfășurată lângă Izium (Ucraina), acesta a doborât un avion de bombardament de tip „Douglas Boston”. Echipajul, luat prizonier, a furnizat date privind aerodromurile din zonă.

Ioan_Dicezare_-_Hai_fetitoIoan Dicezare la manșa avionului BF 109E „Hai fetițo!”

post-297-0-43861100-1355559807

S-a născut la 12 august 1916 în București, într-o familie de origine italiană. Numele de familie original a fost Di Cesare, dar ortografiat întotdeauna Dicezare.

Din 22 iunie 1941  până în anul 1944, a luptat pe Frontul de Est, în cadrul Grupului 7 Vânătoare, pilotând un aparat Messerschmitt Bf 109E, inscripționat „Hai fetițo!”. La sfârșitul anului 1942 avea la activ 5 victorii aeriene.

A luat parte la  la Bătălia de la Stalingrad, Dnipropetrovsk și Mariupol, unde a luptat alături de aviația germană împotriva aviației militare a URSS.

La 30 august 1943 a fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazul, clasa a III-a. La acel moment avea 14 victorii aeriene.

Cantacuzino_Dicezare_Greceanu_Serbanescu_MiluAşii români decoraţi în 30 august cu Ordinul Mihai Viteazul: Cantacuzino, Dicezare, Greceanu, Şerbănescu şi Milu.

A participat la campaniile militare de apărare a regiunii petrolifere Ploiești, împotriva acțiunilor aviației de bombardament americane până la 23 august 1944. După această perioadă trece la Grupul 1 Vânătoare unde a luptat împotriva Germaniei până la sfârșitul războiului.

“Dicezare a avut peste 500 de misiuni de luptă și a reputat 16 victorii certe și trei probabile. Unele surse afirmă că ar fi avut 40 de victorii aeriene omologate.” notează pilotul şi realizatorul de documentare Mihai Grecea.

A primit Virtutea Aeronautică şi Crucea de Fier germană și a fost avansat până la gradul de general-locotenent (r) (general cu 3 stele).

S-a stins din viață la data de 10 august 2012 la București. Atunci când un pilot moare se spune că „Escadrila din ceruri a mai chemat un înger”.

Ioan_Dicezare_1943Slt. av. Ioan Dicezare, 1943

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: www.worldwar2.ro, wikipedia, forum.il2sturmovik.ru


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii