Noutăți

Invenții care au schimbat moda pentru totdeauna: Blugii, Tocurile, Jacheta de piele și Sutienele. Când au fost create?

Moda este inconsecventă, dar există câteva lucruri care nu numai că au schimbat moda, dar au inflențat mai toți oamenii de pe planetă. Spre exemplu, termenul de „blue jeans” provine din expresia franceză „bleu de Genes”, (albastru de Genova), o țesătură din lână și bumbac. În secolul al XVI-lea, pânza denim era făcută în Italia și vândută în portul Genova către marinariAceștia o foloseau deoarece era extrem de rezistentă. În 1873, antreprenorul Levi Strauss a obținut un brevet pentru a crea celebrul blug albastru. La vremea respectivă a fost conceput ca o îmbrăcăminte de lucru doar pentru bărbați. Însă moda s-a răspândit rapid, iar de atunci, blugii au devenit cel mai utilizat articol vestimentar din întreaga lume. Apropo, compania lui Strauss funcționează până în ziua de azi sub faimosul brand Levi.

Din alt punct de vedere, este greu de imaginat faptul că tocurile au fost purtate exclusiv de către… bărbați până în secolul al XVII-lea. În Europa medievală, încălțămintea de lemn cu toc era foarte populară deoarece acești pantofi îi ajutau pe bărbați să nu se murdărească pe picioare sau pantaloni. Tocurile așa cum le știm noi astăzi, purtate de reprezentantele sexului frumos, au apărut de abia în secolul al XX-lea.

leather-jackets-clotheshorse-640x420

Jacheta a fost inventată în SUA în timpul primului război mondial, în special pentru piloții de vânătoare. Îmbrăcămintea îi proteja pe piloți de diferența de temperatură, erau ușoare și se mulau perfect pe corp, oferindu-le posibilitatea de a manevra mult mai ușor avionul. În 1928, compania Schott a dezvoltat o jachetă de piele cu fermoar, care mai târziu a devenit cunoscută ca jacheta de motociclist. Desigur, jachetele din piele au devenit populare odată ce au fost purtate de mai multe celebrități printre care Elvis Presley și Marlon Brando. De atunci, acestea au devenit un simbol al libertății și răzvrătirii.

Sutienul a fost “inventat” de mai multe ori și de fiecare dată a trecut printr-o serie de schimbări. În timpurile antice, femeile purtau bandaje pe sân, iar mai apoi în evul mediu corsete. Sutienul în forma actuală a apărut la începutul secolului al XX-lea. Primele sutiene au fost produse de marca Caresse Crosby. Acestea nu au provocat inițial prea mult agitație în rândul doamnelor, deoarece femeile erau obișnuite să poarte corsete. Cu timpul însă, sutienele au câștigat popularitate, iar diferite branduri au început să producă mai multe stiluri, încercând să cuprindă atât frumusețea cât și utilitatea lor.

braa2213123

sursa:https://brightside.me/wonder-curiosities/9-inventions-that-changed-fashion-once-and-for-all-361060/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Invenții care au schimbat moda pentru totdeauna: Blugii, Tocurile, Jacheta de piele și Sutienele. Când au fost create?

  1. Georgiana L. Gheorghe // 5 august 2017 at 20:43 // Răspunde

    Interesant articol.

  2. cetățeanul tulburat // 5 august 2017 at 22:38 // Răspunde

    Practic americanii au realizat globalizarea prin vestimentație… Toată lumea se îmbracă în costumul lor tradițional: Șapcă, tricou, blugi, adidași…dacă e răcoare merge și geacă de piele!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii