Noutăți

Invenție de ultimă oră: sistemul de producere a energiei încorporabil în haine. Este ultrasubțire și produce energie… chiar și atunci când purtătorul doarme!

În prezent, există un număr imens de cercetări care vizează descoperirea modalităților celor mai eficiente de a utiliza sursele de energie ambientală. Acestea includ dispozitive mecanice concepute pentru a extrage energia din vibrații și deformări, dispozitive termice – destinate producerii energiei prin variațiile ambientale de temperatură,  dispozitive ce produc energia electrică din radiația luminoasă, din undele radio sau alte forme de radiații, precum și dispozitive electrochimice care produc energie prin reacțiile biochimice.

Imaginează-ți cum ar fi să dormi îmbrăcat într-o pereche de pijamale care să producă energia electrică necesară încărcării telefonului mobil sau să porți o haină care realizează exact același lucru în timp ce te deplasezi. În cadrul laboratorului de nanomateriale al Universității Vanderbilt a fost conceput un sistem avangardist de producere a energiei electrice, alcătuit din straturi ultrasubțiri (de grosimea câtorva atomi) de fosfor negru. Energia electrică este produsă ori de câte ori materialul din care este confecționat este îndoit ori presat. Adică aproape tot timpul!

a

Prof. Cary Pint, unul dintre oamenii de știință care a participat la realizarea noii invenții, susține că în viitor cei mai mulți dintre noi vom purta haine capabile să încarce diverse dispozitive portabile cu energia electrică produsă, prin mișcare, în cursul activităților cotidiene sau chiar în timpul somnului.

„Comparativ cu celelalte abordări concepute pentru recoltarea energiei din mișcarea umană, metoda noastră posedă două avantaje fundamentale”, susține prof. Pint. Astfel, materialele sunt subțiri și suficient de mici pentru a fi încorporate în articolele textile, fără a afecta aspectul sau modul în care este simțită țesătura și pot extrage energia din mișcări mai lente de zece cicluri pe secundă (la o frecvență joasă). Sistemul produce energie necontenit și nu doar atunci când desfășurăm activități fizice intense, cum ar fi alergarea.

Noul sistem de colectare a energiei e conceput să funcționeze, într-o configurație ideală a dispozitivului, la o eficiență de peste 25% și, cel mai important, este menit să recolteze energia pe întreaga paletă a mișcărilor umane, chiar și în situația mișcărilor foarte încete, cum ar fi cele care apar în cursul staționării în picioare ori a unei munci sedentare, de birou.

Componentele de bază ale noului sistem de producere a energiei au o grosime de 5000 de ori mai mică decât firul de păr uman iar inginerii pot realiza astfel de sisteme de grosimi variabile, în funcție de aplicațiile specifice. b

c

Sursa: www.sciencedaily.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii