Noutăți

Invazia furnicilor: super-colonia care s-ar putea extinde pe tot globul

În pădurile din Etiopia oamenii de știință au descoperit o super-colonie de furnici din specia Lepisiota Canescens care s-ar putea extinde pe tot globul. De obicei, furnicile sunt organizate în colonii formate dintr-un singur “cuib”, condus de o regină. Însă există aproximativ 20 de specii de furnici, printre care şi cea de faţă, care formează super-colonii, comasând mai multe “regate”. Altfel spus, furnicile din specia Lepisiota canescens își pot construi propriul lor imperiu, care să conțină miliarde de insecte.

invazie2

“Speciile găsite în Etiopia ar putea avea un potențial ridicat de a deveni o specie la nivel global. Aceste insecte călătoresc frecvent cu oamenii în mod invaziv, în bagaje, mașini sau alte mijloacele de transport în comun. Creșterea tusimului din Etiopia ar putea face ca aceste furnici să ajungă pe tot Pământul”, a declarat Dr. Magdalena Sorger din cadrul Muzeului de Științe ale Naturii din Carolina de Nord.

L. canescens pare să aibă o abilitate stranie de a se deplasa din habitatul său forestier spre terenurile agricole din apropiere, drumuri sau chiar clădiri. Cea mai mare colonie se întinde pe o distanță de 38 de kilometri lungime și are în continuare un comportamentul agresiv expansionist, atipic. Totuși această specie de furnici din Etiopia nu este singura în lume care își extinde teritoriul, un exemplu similar fiind dat de furnica argentiniană care  trăiește într-o super-colonie ce se întinde din California și până în Mexic!!!

sursa: livescience.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii